Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η ένταξη συμπληρωματικά τεσσάρων (4) νέων έργων, σε ό,τι αφορά την ΠΕ Σάμου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 μέσω ανακατανομής της χρηματοδότησης.

Η εκπόνηση των μελετών για τα έργα Λιμένος Ευδήλου ξεκίνησε το 1986 από την πρώην κοινότητα Ευδήλου και συνεχίσθηκε (με επικαιροποίηση των παλαιοτέρων και εκπόνηση των υπολοίπων μελετών για τα «εργα ολοκλήρωσης λιμένος Ευδήλου») από το Δήμο Ευδήλου κατά τα έτη 1999 έως 2004. Την περίοδο 2004 -2006 εκπονήθηκαν αντίστοιχες μελέτες που αφορούν την «οδό προσπέλασης στο Λιμένα Ευδήλου». Για το σύνολο των έργων, υπάρχουν όλες οι εγκεκριμένες μελέτες και εκδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις που προβλέπονται.

Μια εβδομάδα πριν όταν δημοσιεύσαμε την πρωτοβουλία του συλλόγου Ευδήλου "Αριστείδης" για τη βελτίωση της εικόνας και της προσπελασιμότητας του λιμανιού, γράφαμε πως θα ακολουθήσουν και άλλες δυναμικές παρεμβάσεις. Συνεπής λοιπόν, ο τοπικός σύλλογος προχώρησε σήμερα σε νέα δράση.

Μπορεί το καλοκαίρι και η τουριστική περίοδος να πλησιάζουν, μπορεί η κατάσταση στο λιμάνι Ευδήλου να παραμένει ως έχει και ο φωτισμός -παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από το λιμενικό ταμείο Ικαρίας κατόπιν ρεπορτάζ και διαδοχικών ερωτήσεων του ikariamag.gr από το Νοέμβριο του 2015- να παραμένει... άφαντος, ωστόσο τα μέλη του εξωραϊστικού πολιτιστικού συλλόγου Ευδήλου "Αριστείδης" είπαν να μην κάτσουν με σταυρωμένα χέρια.

Στις 16 Νοεμβρίου 2015 κάναμε ένα ρεπορτάζ για τον φωτισμό στο λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας και επικοινωνόντας με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας και Φούρνων, κ. Γιώργο Κρητικό, μας δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών η κάλυψη των φωτιστικών αναγκών. Στις 17 Ιανουαρίου 2016 επανήλθαμε με νέες εικόνες για το υποφωτισμένο λιμάνι. Το ikariamag.gr επικοινώνησε και πάλι με τον κ Κρητικό ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα είχαμε την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του φωτισμού στο λιμάνι του Ευδήλου.

Στα μέσα Νοεμβρίου 2015 είχαμε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με φωτογραφίες από το υποφωτισμένο λιμάνι του Ευδήλο. Στο άρθρο μας σημειώναμε πως από τις λάμπες λειτουργούν μόνο 4 ενώ οι υπόλοιπες είναι σπασμένες ή ανύπαρκτες. Η ορατότητα το βράδυ στο σημείο αυτό είναι περιορισμένη ενώ είναι επικίνδυνη η διεύλευση όταν πιάνει το πλοίο."

23/11/2015 - 00:20Καλή Αρχή

Λιμάνι δεν είχαμε ακόμα, αλλά είχαμε καραβάκι. Όχι επιβατικό· αυτά πιάνανε μονάχα στον Άγιο όσο καιρό ο Εύδηλος ήτανε μαντρωμένος από τα μπλόκια και χτιζόταν σιγά σιγά ο μώλος, άλλο που πιο παλιά έμεναν αρόδου και τους επιβάτες τους άφηναν να πηδάνε στις βάρκες και να πιάνουν οι βαρκάρηδες μπόγους, καλάθια, μωρά, γέρους, όλα ανάκατα.

Πριν λίγες ημέρες έφτασαν στο email του περιοδικού μας οι παραπάνω φωτογραφίες από αναγνώστες μας που επεσήμαναν τον υποφωτισμό στο λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας. Από τις λάμπες λειτουργούν μόνο 4 ενώ οι υπόλοιπες είναι σπασμένες ή ανύπαρκτες. Η ορατότητα το βράδυ στο σημείο αυτό είναι περιορισμένη ενώ είναι επικίνδυνη η διεύλευση όταν πιάνει το πλοίο.

Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 10.385 κατοίκους (απογραφή 2011). Διοικητικά αποτελεί την ομώνυμη περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και χωρίζεται σε τρεις δημοτικές ενότητες, με έδρες τον Άγιο Κηρύκο, τον Εύδηλο και τον Χριστό Ραχών. Διαθέτει δε δύο λιμάνια στον Άγιο Κήρυκο και στον Εύδηλο, ενώ λιμενικές υποδομές υπάρχουν και στους οικισμούς Καρκινάγρι, Μαγγανίτης, Καραβόσταμο και Γιαλισκάρι.

Λόγω του έκτακτου της περίπτωσης, της επικινδυνότητας που παρουσιάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες με την είσοδο οχημάτων και δικύκλων και αναμένοντας την οριστική απόφαση του Υπουργείου. Να κλείσει η πλατεία του Ευδήλου και να απαγορευτεί η είσοδος οχημάτων και δικύκλων από ώρα 21:00 έως 06:00 από το ύψος της ALPHA τράπεζας και να τοποθετηθούν κώνοι και κορδέλα έτσι ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή η σήμανση.

Σελίδες

ikariastore banner