Κατασκήνωση προσφοράς...στον Εύδηλο Ικαρίας

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι μία εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με το παιδί προσφέροντας ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη, κοινωνική προσφορά και επαφή με τη φύση.

Στα πλαίσια του προγράμματος μας κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούμε Κατασκηνώσεις Κοινοτικής Ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα με τις Ομάδες μας. Συγκεκριμένα πάνω στους παραπάνω άξονες θα πραγματοποιήσουμε μία δεκαήμερη Κατασκήνωση από τις 27 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου στον Εύδηλο Ικαρίας και θα συμμετέχουν 60 άτομα, 40 Μεγάλοι Οδηγοί ηλικίας 15- 18 ετών και 20 Στελέχη ενήλικες από 9 Τοπικά Τμήματα (Βούλα, Ηλιούπολη, Μυτιλήνη, Ν. Φιλαδέλφεια, Παπάγου, Ρόδος, Σπάτα, Τρίπολη, Χολαργός).

Κύριοι στόχοι της Κατασκήνωσης είναι η προσφορά στον τόπο, η γνωριμία μας με τους κατοίκους του και την παράδοση, και η επαφή μας με τη φύση της Ικαρίας. Το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης άλλωστε βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εθελοντική προσφορά στον τόπο μέσω καθημερινής εργασίας των Μεγάλων Οδηγών. Οι κύριες δραστηριότητες προσφοράς κινούνται στα πλαίσια της φύσης και του πολιτισμού και συνοψίζοντας στα εξής:

1) Κινηματογράφος. Διαμορφώση του χώρου του παλιού θερινού κινηματογράφου του Ευδήλου (Βάψιμο, οριοθέτηση με φυσικές καλαμωτές, ζωγραφική τοίχου, ταμπέλα, καρέκλες κ.λπ) με σκοπό την επαναλειτουργία του.

2) Βιβλιοθήκη. Επαναλειτουργία τοπική βιβλιοθήκης - Ταξινόμηση και αρχειοθέτηση βιβλίων, προσφορά  νέων βιβλίων, δημιουργία παιδικής γωνιάς και δημιουργία ιστότοπου της βιβλιοθήκης.

3) Μονοπάτια.  Καθαρισμός μονοπατιού (Κεραμέ - Δρούτσουλας), σηματοδότηση και δημιουργία ταμπέλας στην είσοδο του μονοπατιού.

4) Πανικαριακοί αγώνες. Αναβίωση πανικαριακών αγώνων μέσω της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για την ιστορία τους και  μέσω της διαφήμισης του θεσμού με προαγώνες που θα συμμετέχουν παιδιά του Ευδήλου.

5) Θέατρο. Ανέβασμα θεατρικής παράστασης στις 5 Αυγούστου στο θερινό κινηματογράφο Ευδήλου.

Υπάρχουν αρκετοί που θα πουν  ότι η εθελοντική προσφορά τείνει να γίνει καθεστώς, με αρωγό το κράτος το οποίο προσπαθεί (και με αυτό τον τρόπο) να καλύψει τα κενά του, τις αδυναμίες του. Υπάρχουν αρκετοί που παρακολουθούν τα δρώμενα με αδιαφορία, παρακολουθούν και σχολιάζουν από το καφενείο, την καφετέρια. Υπάρχουν μερικοί που δεν γνωρίζουν τίποτα. Εμείς λέμε ναι σε αυτές τις προσπάθειες, λέμε ναι στην συμμετοχή των ντόπιων, λέμε ναι στους ανθρώπους που γνωρίζουν το νησί μας, το αγαπάνε, το σέβονται και αποφασίζουν να το δείξουν με πράξεις βάζοντας έναν σπόρο στις ελλείψεις μας. Στο χέρι μας είναι λοιπόν, να τον φροντίσουμε, να μεγαλώσει και είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα απολαμβάνουμε καταπληκτικούς καρπούς.

ikariamag

 

ikariastore banner