Καταργούν τη βίζα στα νησιά του Αιγαίου για να προσεκλύσουν Τούρκους τουρίστες

Σε διευκόλυνση της έκδοσης βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα νησιά του Αιγαίου προχωρούν οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό των τουριστών.

Όπως έγινε γνωστό, με τη στήριξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προωθείται η έμμεση κατάργησή της βίζας, αφού η έκδοση της θα γίνεται πλέον στις πύλες εισόδου. Αντί, δηλαδή, να χορηγείται στους Τούρκους, με τη γνωστή πολυήμερη ταλαιπωρία, από τις αρμόδιες προξενικές αρχές, οι επισκέπτες θα την παίρνουν στα ελληνικά λιμάνια.

Πιλοτικά δίνεται το πράσινο φως για την έκδοση βίζας για διακοπές έως 15 ημερών σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Κω.

Η νέα αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις ισχύουσες ήδη απαλλαγές στην έκδοση βίζας για Τούρκους πολίτες μέλη συλλόγων, αθλητικών σωματείων και νέους έως 18 ετών, στοχεύει στην αύξηση των επισκέψεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Μέχρι σήμερα για να εκδώσει ένας Τούρκος υπήκοος βίζα και να έρθει στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι το προξενείο στη Σμύρνη, αν ανήκει στην περιφέρεια του Δικελί, ή και μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αν είναι από την περιοχή για παράδειγμα του Αϊβαλί. Εκεί θα υποβάλλει το αίτημα και θα πρέπει να επιστρέψει μετά από δυο τρεις μέρες ή μια βδομάδα για να πάρει την έγκριση και, έτσι, έχοντας βίζα, θα ταξιδέψει στα νησιά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πάρα πολλοί δυνητικοί επισκέπτες να ματαιώνουν τα σχέδιά τους, μόνο και μόνο για να μην υποστούν όλη αυτή την πολυήμερη ταλαιπωρία και τα πήγαινε – έλα», αναφέρει ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, προσθέτοντας πως μαζί με τον ομόλογό του από το Νότιο Αιγαίο Γιάννη Μαχαιρίδη ζήτησαν από το υπουργείο Εξωτερικών να αρθούν εμπόδια για τον τουρισμό από την Τουρκία.

«Κάναμε επαφές με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία όμως εξέφραζαν ενδοιασμούς για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα. Τελικά μετά και από την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για την πιλοτική εφαρμογή της έκδοσης βίζας στο λιμάνι εισόδου, για τρία νησιά του βορείου Αιγαίου και δύο του νοτίου», ανέφερε ο κύριος Μαχαιρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από την περασμένη Τετάρτη έγιναν έλεγχοι στα λιμάνια της Ρόδου και τη Μυτιλήνης προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλους χώροι ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές.
Οι ελληνικές Αρχές πέτυχαν να πάρουν το «πράσινο φως» της έγκρισης από την αρμόδια Διεύθυνση Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, πείθοντας πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών.

Όπως περιέγραψε ο κ. Μαχαιρίδης, μόλις διαμορφωθεί η υποδομή σε κάθε λιμάνι, θα εγκατασταθούν τα σχετικά συστήματα ελέγχου των διαβατηρίων. Το πιο πιθανό, για να αποφεύγονται και οι ατέλειωτες ουρές, είναι τα τουριστικά πρακτορεία να φωτοτυπούν ή να «σκανάρουν» μια μέρα πριν τα διαβατήρια όσων πρόκειται να ταξιδέψουν από την Τουρκία, και με φαξ ή ηλεκτρονικά να ενημερώνουν τις υπηρεσίες στα λιμάνια εισόδου, ώστε να προβαίνουν σε προέλεγχο κι έτσι να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι τουρίστες.

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν πως μόλις οριστικοποιηθεί το πότε και πώς θα λειτουργήσει το πιλοτικό σύστημα, θα γίνει και ενημερωτική καμπάνια στην Τουρκία ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες της γείτονος για τα νέα μέτρα και να επισκεφθούν τα νησιά μας.

«Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, να εκμεταλλευτούμε στα νησιά όσο πιο σύντομα γίνεται το νέο δρόμο που ανοίγεται για τον τουρισμό μας», κατέληξε ο κύριος Γιακαλής.

iefimerida.gr

ikariastore banner