Η ζυγαριά

Photo: ammem

Ωραίοι ως Έλληνες. Αυτό τουλάχιστον δείχνει ο καθρέφτης μας. Με τη διαφορά ότι αυτός δεν καταγράφει ένα μετρήσιμο μέγεθος αλλά μία οφθαλμαπάτη. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα διαφορετικό όργανο.

Εμείς, ως παραδοσιακοί οικογενειάρχες, θέλουμε τους γιους μας να έχουν ερωτική ζωή από τα δεκαπέντε, ενώ για τις κόρες μας παρακαλάμε να κρατήσουν την παρθενιά τους τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν το σχολείο.

Εμείς, ως πολίτες που έχουν μόνο δικαιώματα, όταν στεκόμαστε μπροστά στο γραφείο ενός δημόσιου υπαλλήλου, θέλουμε να εξυπηρετηθούμε αμέσως ακόμα κι αν ζητάμε παράλογα πράγματα. Όταν όμως είμαστε πίσω από το γραφείο δυσανασχετούμε και αρνούμαστε να κάνουμε οτιδήποτε που δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές μας.

Εμείς, οι ερωτιάρηδες, είμαστε ποθητοί και ακαταμάχητοι όταν διαπράττουμε συζυγική απιστία και γινόμαστε αξιοθρήνητα θύματα όταν έρχεται η ώρα να την υποστούμε.

Εμείς, ως πονηροί έμποροι, προσπαθούμε να αποφύγουμε την έκδοση αποδείξεων και την άλλη στιγμή που με τη σειρά μας γινόμαστε πελάτες, τις ζητάμε και τις μαζεύουμε μανιωδώς.

Εμείς, ως εξωστρεφείς και πληθωρικοί Μεσόγειοι, κάνουμε σαματά στις ταβέρνες και στις παραλίες αλλά δεν αναγνωρίζουμε την ίδια συμπεριφορά στο διπλανό μας. Μόλις μας ενοχλήσει τον «στολίζουμε» κανονικά.

Εμείς, με τα ανώτερα συναισθήματα, θυμώνουμε με τις παραλείψεις και δε συγχωρούμε τα λάθη των άλλων οδηγών ασχέτως αν τα διαπράττουμε κατά κόρον και κατ’ εξακολούθηση σε όλη μας την «αυτοκινητιστική καριέρα».

Εμείς, οι πολιτισμένοι Έλληνες, έχουμε το πιο καθαρό σαλόνι και την πιο περιποιημένη αυλή. Έχουμε όμως τους πιο βρόμικους δημόσιους χώρους γιατί δεν υπάρχει σεβασμός για εκείνον που ακολουθεί πίσω μας στο δρόμο, στο πάρκο, στο λιμάνι, στην τουαλέτα.

Εμείς, οι σωστοί γονείς, αδυνατούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας και είμαστε οι πρώτοι που κατηγορούμε τους εκπαιδευτικούς  επειδή δεν καταφέρνουν στο σχολείο αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στο σπίτι.

Ήρθε όμως η ώρα να σπάσουμε τον καθρέφτη. Ήρθε η ώρα να σκύψουμε και να κοιτάξουμε πού πατάμε, να ζυγίσουμε αλλά κυρίως να ζυγιστούμε.

Αρκεί να ξέρουμε ποιο είναι το ειδικό μας βάρος.

Γιάννης Κέφαλος
jianniskefalos@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.

ikariastore banner