Η ΑΣΠΙ για την προστασία υπερβοσκημένων περιοχών

ΘΕΜΑ: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΒΟΣΚΗΣ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΣΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.

Μετά τη διαπίστωση ότι σε περιοχές έντονα υπερβοσκημένες, για τις οποίες έχουν εκδοθεί από το Δασονομείο απαγορευτικές διατάξεις βοσκής, συνεχίζεται ανελλιπώς η βόσκηση με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αποψίλωσή τους την εμφάνιση σημείων ερημοποίησης και έντονων διαβρωτικών φαινομένων, η ΑΣΠΙ προτείνει.

Ο Δήμος  να πάρει άμεσα μέτρα για την  απομάκρυνση των ζώων από τις περιοχές αυτές έτσι ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη υποβάθμιση τους και σταδιακή ερημοποίηση τους.

Προτείνουμε ο Δήμος :
-Να ειδοποιήσει εγγράφως τον σύλλογο κτηνοτρόφων για την άμεση απομάκρυνση των κοπαδιών από τις περιοχές αυτές και την προστασία τους ενόψει μάλιστα της δενδροφύτευσης τους αλλά και της φυσικής αναγέννησης που θα συντελεστεί κατά τη διάρκεια  της  άνοιξης.
-Να έρθει σε επαφή με συλλόγους που ενδιαφέρονται για την υιοθεσία των περιοχών, την δενδροφύτευση και την φροντίδα τους .
-Να παράσχει κάθε βοήθεια σε Συλλόγους και απλούς εθελοντές οι οποίοι προτίθενται να δενδροφυτεύσουν τμήματα αυτών των περιοχών .
-Να έρθει σε επαφή και να επιδιώξει τη συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Σάμου και το Δασονομείο Ικαρίας για το θέμα αυτό.

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και γιαυτό το λόγο προτείνουμε να ξεκινήσουμε από αυτές είναι: α) Η περιοχή Αριουλάκι-φράγμα Φουρνοπόταμου της ΔΕ Ραχών και β) Πρινέ-Σελάδι της ΔΕ Ραχών.

ikariastore banner