Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για την υπερβόσκηση στην Ικαρία

 

Το πρόβλημα της υπερβόσκησης στο νησί της Ικαρίας φέρνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η υπερβόσκηση απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τους κατοίκους της Ικαρίας, που βλέπουν το νησί τους να κινδυνεύει από ερημοποίηση, μείωση βιοποικιλότητας, διάβρωση και μείωση γονιμότητας των εδαφών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό «ανεπιτήρητων» αιγοπροβάτων που βόσκουν ανεξέλεγκτα όλο το χρόνο, συχνά χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να διέρχονται περιόδους υποσιτισμού που επηρεάζουν τη γονιμότητα και την παραγωγικότητά τους. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «οι βοσκήσιμες εκτάσεις της νήσου Ικαρίας μπορούν να διαθρέψουν χωρίς σημεία υποβάθμισης του περιβάλλοντος από υπερβόσκηση των βοσκοτόπων (μόλις) το 70% των καταγεγραμμένων αιγοπροβάτων που διατηρούνται στο νησί». Η ίδια μελέτη επισημαίνει και φαινόμενα υπερεκμετάλλευσης  σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

«Η υπερβόσκηση δεν αφορά μόνο την Ικαρία αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, νησιωτικές και μη» δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η κτηνοτροφία αποτελεί  παραδοσιακή αγροτική δραστηριότητα και βασικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας που χρειάζεται στήριξη, εφόσον όμως ασκείται με όρους βιωσιμότητας. Κεντρική σημασία έχει η συμφιλίωσή της με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη φέρουσα ικανότητα των βοσκοτόπων, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων.»

*η φωτογραφία ανήκει στον Δημήτρη Μιχαλάκη (από τον Οίκο της Καθημερινής) 08-10-08

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

 

ikariastore banner