Επιστολή αναγνώστη: S.O.S. Καταργείται η αεροπορική σύνδεση της Ικαρίας;

Όσοι δοκιμάσουν να κλείσουν εισιτήριο με την Ολυμπιακή για την γραμμή Ικαρία – Αθήνα – Ικαρία μετά την 23η Μαρτίου 2012 βρίσκονται μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη. Το σύστημα απαντάει: «Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις για τις ημερομηνίες που επιλέξατε».

Στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, σε λίγες μόνο ημέρες από σήμερα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλέον πτήσεις. Την στιγμή που θα έπρεπε τα δρομολόγια να είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2011, ούτως ώστε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μπορούν να κάνουν κρατήσεις, σε ανταπόκριση μάλιστα με την πτήση του εξωτερικού, για όλο το διάστημα της τουριστικής περιόδου  που φτάνει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2012.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στην τουριστική κίνηση του νησιού, με τραγικά αποτελέσματα για πολλούς επαγγελματίες, με δεδομένη μάλιστα την παράλληλη υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μετά την αντικατάσταση του Νήσος Μύκονος από το Ιεράπετρα και την μείωση των δρομολογίων.

Το απίστευτο είναι ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

Ούτε η Δημοτική αρχή, ούτε η τουριστική επιτροπή, ούτε οι ‘αρμόδιοι’(;) τουριστικοί παράγοντες. Φαίνεται σαν η γενικότερη κατρακύλα της χώρας να έχει προκαλέσει και παραίτηση από την προσπάθεια να παλέψουμε για την επιβίωση του τόπου μας.

Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός για την άγονη γραμμή (αεροπορική σύνδεση) Ικαρία-Αθήνα-Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν οι αεροπορικές εταιρείες Olympic air και η νεοεμφανιζόμενη Minoan air, έχει κολλήσει στο γραφείο του Υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη στο αρχικό μάλιστα στάδιο των τεχνικών προδιαγραφών.

Με άλλα λόγια και να υπογραφεί το συγκεκριμένο έγγραφο, θέλει αρκετή ακόμη διαδικασία (οικονομικές προσφορές κλπ) προκειμένου να φτάσουμε στην κατακύρωση.

Στην περίπτωση αυτή εφόσον επιλεγεί η Ολυμπιακή, ενδεχομένως η διακοπή των πτήσεων να είναι για μικρό διάστημα, ενώ στην περίπτωση που είναι η νεοφανήςMinoan τότε είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να είναι έτοιμη για την πρώτη πτήση.

Τελικά με ποια λογική θα πρέπει ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές, είτε ακτοπλοϊκές είτε αεροπορικές, να γίνεται την τελευταία στιγμή και όχι ένα τουλάχιστον χρόνο πριν;  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΈΧΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ; Τι είδους ηγεσία είχε και έχει αυτός ο τόπος που δεν μπορεί να απαιτήσει τα στοιχειώδη για την οικονομική του επιβίωση;

Όσα αναφέρω παραπάνω είναι ένα μήνυμα S.O.S. γιατί αφορά την επιβίωση μας σαν τοπική κοινωνία.

Απαιτεί ΑΜΕΣΗ ΕΓΡΉΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ με πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Η καλύτερη λύση όπως έχουν τα πράγματα θα ήταν η παράταση της σύμβασης με την Ολυμπιακή. Αν όχι η ολοκλήρωση της διαδικασίας  είναι απαραίτητο να γίνει σε χρόνο fast track.

ΑΚOYΕΙ ΚΑΝEIΣ;

Γιώργος Καρίμαλης

Το ikariamag.gr έχει ήδη επισημάνει το ζήτημα του διαγωνισμού σε χθεσινό του δημοσίευμα. Διαβάστε σχετικά, εδώ.