Ενημέρωση για τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον νομό μας

Με τρία θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τον νομό μας, ασχολήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα ο Βουλευτής· Τις οφειλές στους μεταφορείς των μαθητών, τις οφειλές του Νοσοκομείου Σάμου και το σφαγείο.

Σε ότι αφορά το πρώτο, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης με τον οποίο συναντήθηκε ο Βουλευτής, θα συγκαλέσει συνάντηση με τα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων με  σκοπό την προώθηση συνολικής ρύθμισης. Η αρμοδιότητα προσωρινά ανήκει στην Περιφέρεια, ενώ από τον Ιούνιο θα περάσει στους Δήμους. Μέχρι 31-12-2010 αρμόδια ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι για τις μεταφορές των μαθητών στον νομό μας, για το 2007 είχαν πληρωθεί 1.115.000 ευρώ, το 2008 1.289.000 ευρώ, το 2009 1.308.000 ευρώ και το 2010 2.222.000 ευρώ (ποσό αυξημένο κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και παρόλα αυτά οι συνολικές οφειλές (από το 2005) πλησιάζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να βάλει τάξη σε άλλη μία «μαύρη τρύπα» των κρατικών εξόδων. Σύντομα θα ανακοινωθούν ρυθμίσεις και θα εξοφληθούν οφειλές.

Για το δεύτερο -το χρέος του Νοσοκομείου Σάμου- το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύντομα θα προχωρήσει σε εξοφλήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ σε όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία της χώρας οι περισσότερες των οφειλών αφορούσαν φάρμακα και υγειονομικό υλικό (και όχι τις υπόλοιπες δαπάνες) οφειλές που ρυθμίστηκαν το 2010 και έτσι έμειναν λίγες ανεξόφλητες υποχρεώσεις, στο Νοσοκομείο της Σάμου ακολούθησαν διαφορετική τακτική.

Η προηγούμενη Διοίκηση, για τους δικούς της λόγους έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Έτσι και οι οφειλές μας δεν ρυθμίστηκαν όπως στα άλλα Νοσοκομεία και πολλές υποχρεώσεις μας έμειναν ανεξόφλητες, ανεβάζοντας σήμερα το χρέος στα 11 εκατομμύρια ευρώ! Χρέος που δημιουργήθηκε από το 2001.

Τέλος, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το κλείσιμο του σφαγείου και της κατάληψης της Αντιπεριφέρειας από τους κτηνοτρόφους, ο Βουλευτής θα συμβάλει με τους αρμόδιους -Δήμο και Περιφέρεια- και με τη συνδρομή του Υπουργείου, σε εξεύρεση λύσης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο που θα βρεθεί στη Σάμο και θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους.