Βιβλιοπαρουσίαση: Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ικαρία

Τα πρακτικά του α’ αρχαιολογικού συνεδρίου Ικαρίας με τίτλο «η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ικαρία», βρίσκεται ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Πέρασαν εβδομήντα χρόνια από τότε που ο Λινός Πολίτης έκανε τις πρώτες ανασκαφές στο ιερό της Αρτέμιδος Ταυροπόλου στο Να μέχρι την πρόσφατη αναστήλωση και ανάδειξη της ακρόπολης του Δρακάνου. Η έλλειψη τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, το ανεπαρκές οδικό δίκτυο και η καθυστερημένη ανάπτυξη του νησιού ήταν οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες που εμπόδισαν τη συστηματική αρχαιολογική έρευνα.

Κίνητρο για το Φεστιβάλ Ικαρίας ήταν το γεγονός ότι σημαντικότατα ευρήματα και συνεπώς η ιστορική ταυτότητα του νησιού είχαν παραμείνει άγνωστα  καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών δεν είχε ποτέ δημοσιευτεί. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κουτσουφλάκης στην εισαγωγή, τα περισσότερα μνημεία μας στέκονται βουβά μιας και δεν υπάρχει ένας αρχαιολογικός οδηγός για αυτά. 

Η επιμέλεια και οι διορθώσεις έγιναν από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος που έχουν αναλάβει και τη διάθεση του βιβλίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα εύχρηστο και καλαίσθητο εγχειρίδιο, τρακοσίων σχεδόν σελίδων, που αναπληρώνει ένα μεγάλο κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και που αποτελεί πλέον μια βάση δεδομένων για κάθε ερευνητή και κάθε Καριώτη.

Το ενδιαφέρον είναι ξεχωριστό καθώς οι ομιλητές ξεκινούν από την οικιστική ιστορία της Ικαρίας, τα έθιμα ταφής και καταλήγουν σε νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις που διευκολύνονται από τα νέα ευρήματα και οδηγούν ασφαλέστερα σε πιο «στέρεες» εκτιμήσεις.

Να το διαβάσετε, να το χαρίσετε και να το αγαπήσετε γιατί αυτό το βιβλίο είμαστε εμείς και γιατί η πολιτισμική διαχείριση του μεγάλου μας αυτού πλούτου είναι κέρδος.

Γιάννης Κέφαλος για το ikariamag

 

ikariastore banner