Βιβλιοπαρουσίαση: «Ακτίνες του Έρωτα και της Σελήνης» της Ικαριώτισσας, Χρυσώς Λυγίζου

Ανέκαθεν, όποτε η πνευματική δημιουργία διερχόταν καιρούς χαλεπούς, υπήρχαν δημιουργοί που επέμεναν να αισιοδοξούν και να εκφράζουν αυτή την αισιοδοξία.

Έναν τέτοιο δημιουργό, τη καθηγήτρια Χρυσώ Λυγίζου,  έχουν την τιμή να σας παρουσιάσουν οι εκδόσεις Νότιος Άνεμος, μέσα από τις ποιητικές συλλογές που έχει ολοκληρώσει στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ημερολόγιο μιας θητείας» το 1999. Ακολούθησαν η ποιητική συλλογή «Ίμεροι», τα ποιήματα « Τριάντα κι εφτά καλοκαίρια» και το «Άνθη του Έρωτα», η ποιητική συλλογή «Ίχνη» και πρόσφατα το «Ακτίνες του Έρωτα και της Σελήνης».

Στα ποιήματά της καταγράφονται μνήμες, συναισθήματα, ο έρωτας μέσα από το πρίσμα μιας ευαίσθητης οπτικής, αυθεντικά βιώματα που υποβάλλουν τον αναγνώστη καθώς αποτελούν έκφραση πηγαίου λυρισμού.

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η τελευταία της ποιητική συλλογή.

Τα  ποιήματα έχουν γραφτεί σε διαφορετικές περιόδους και έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν για να καταγράψουν με ειλικρίνεια την ίδια τη ζωή, τον έρωτα, τις διαψεύσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που ο κύκλος της ζωής γεννά.

Από την ατμόσφαιρα αυτή απομακρύνονται το ποίημα « Άνθη του Έρωτα» όπου μέσα από τη σύγκρουση των δυνάμεων του σκότους-θανάτου και του έρωτα-φωτός αναδεικνύεται και πάλι νικητής ο έρωτας και οι υπέρμαχοι του φωτός καθώς και το ποίημα «Τριάντα και εφτά καλοκαίρια» όπου υμνείται η ιδιαίτερη πατρίδα της ποιήτριας, η Ικαρία.

 

Η Χρυσώ Λυγίζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 από γονείς Ικαριώτες. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα και σήμερα υπηρετεί ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ειδικεύτηκε σε θέματα παιδαγωγικής και ψυχολογίας του σχολείου και έχει εκπονήσει ερευνητικό έργο στον τομέα αυτό. Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Για το ποιητικό της έργο βραβεύτηκε το 2007 από την Πανικαριακή Αδελφότητα. Το 2010 βραβεύτηκε για διήγημά της από τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος και την εφημερίδα Κυπριακός Ελληνισμός

Έργα:
- Δοκίμια Έκφρασης Ιδεών, ΕΟΣΚ, Αθήνα 1992
- Ένα μέρος του βιβλίου «Για το διαγωνισμό ΑΣΕΠ-κλάδος Φιλολόγων», Πελεκάνος, Αθήνα, 2000
- Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄Λυκείου, τεύχη Α΄-Β΄, Σαββάλας, Αθήνα, 2001
- Νεοελληνική Λογοτεχνία, Σαββάλας, Αθήνα, 2002
- Διδακτική Μεθοδολογία και Στοιχεία Ψυχοπαιδαγωγικής, Σαββάλας, Αθήνα, 2002
- Το ημερολόγιο μιας θητείας, ποιήματα, Κώδικας, Αθήνα 1998
- Ίμεροι, ποιήματα, Κώδικας, Αθήνα, 1999
- Τριάντα κι εφτά καλοκαίρια, (σύνθετο ποίημα) Κώδικας, Αθήνα, 2001
- Τα άνθη του έρωτα, ποίημα, Κώδικας, Αθήνα, 2004
- Ίχνη, ποιήματα, Κώδικας, Αθήνα, 2005

ikariastore banner