Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα

Το ενδιαφέρον του κόσμου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου είναι μεγάλο. Καθημερινά, όλο και κάποιος θα το φέρει στην κουβέντα. Πολλοί νόμιζαν ότι αρκούσαν μόνο λίγοι μήνες μέχρι να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Για να υλοποιηθεί όμως ένα τέτοιο έργο χρειάζεται πολύς περισσότερος χρόνος.

Οι εργασίες της έκθεσης άρχισαν τον Απρίλιο του 2011 και προχωρούν με την οργάνωση και τον εξοπλισμό των αποθηκών και των εργαστηρίων συντήρησης, την καταγραφή, τη συντήρηση και τη φωτογράφηση του αρχαιολογικού υλικού. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου.

Το μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου, ένα από τα ομορφότερα κτήρια σ’ όλο το νησί, ύστερα από την παραχώρησή του στο ΥΠΠΟΤ από τον Δήμο, αφού βεβαίως μετατράπηκε σε μουσειακό κτήριο σύμφωνα με κατάλληλη μελέτη και υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Εκτέλεσης Έργων Μουσείων.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη αρχαιολόγο Μαρία Βιγλάκη - Σοφιανού, αναπληρώτρια Προϊσταμένου της ΚΑ΄ ΕΠΚΑ για να μάθουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται.

Μας είπε ότι το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με πίστωση 1.300.000 €. Για την υλοποίησή του έχουν προσληφθεί 3 αρχαιολόγοι, 4 συντηρητές και 1 ειδικευμένος εργάτης, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή του αρχαιοφύλακα Ικαρίας Βασίλη Καμπούρη.

Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Μουσείων η μουσειολογική μελέτη (οργάνωση των εκθεσιακών ενοτήτων), που συνέταξε η ίδια η κυρία Βιγλάκη, ενώ εκπονείται η μουσειογραφική μελέτη (τρόπος έκθεσης κάθε αντικειμένου) από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΤ Αλέξανδρο Ξενάκη και εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο.

ikariamag| η Ικαρία... αλλιώς!
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner