Απολογισμός συμμετοχής της Περιφέρειας Β.Αιγαίου στο 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό & Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με δικό της περίπτερο στο 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό & Πολιτιστικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στη Μαρίνα Μυτιλήνης. Η συμμετοχή της Π.Β.Α., με βάση τη διαφορετικότητα των επισκεπτών του περιπτέρου, είχε τριπλή στόχευση:

1. Το ευρύ κοινό της Λέσβου, με στόχους: α) να καθιερωθούν τα νησιά της Π.Β.Α. στη συνείδηση των κατοίκων των ίδιων νησιών, ως ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, και β) να αυξηθεί η ενδοπεριφερειακή ζήτηση των τοπικών προϊόντων των νησιών. Για την πραγμάτωση  των δύο αυτών στόχων, που αν επιτευχθούν θα ενισχυθεί σημαντικά η οικονομία των νησιών, λόγω της μείωσης διαφυγής ιδιωτικών πόρων, σχεδιάστηκε ερωτηματολόγιο κοινού στατιστικού περιεχομένου, το οποίο απαντήθηκε από το κοινό που επισκέφθηκε το stand της Π.Β.Α. Τα εν λόγω ερωτηματολόγια, θα τύχουν ηλεκτρονικής επεξεργασίας και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τον περαιτέρω σχεδιασμό της στρατηγικής της Π.Β.Α. σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, στον τομέα της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

2. Τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες και εμπορικούς επισκέπτες του φεστιβάλ, με στόχο να αντληθεί χρήσιμη πληροφόρηση, αναφορικά με τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουριστικό και εμπορικό τομέα, που αφορά: α) στη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων (δύο χώρες – δύο προορισμοί) προς τρίτες χώρες, και β) στην κοινή προώθηση του εμπορίου και του τουρισμού στις παρευξείνιες χώρες και τα βαλκάνια, μέσω κοινών επιχειρηματικών δράσεων (joint ventures).

3. Τους επαγγελματίες και τους εκπροσώπους φορέων τουρισμού από το Βόρειο Αιγαίο, με στόχους: α) να αντληθούν στατιστικά στοιχεία μέσω εξειδικευμένου ερωτηματολογίου, σχετικά με την τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κατά την τελευταία πενταετία, και β) να χαραχθεί η πολιτική αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τη γείτονα χώρα. Το ερωτηματολόγιο, που επίσης θα τύχει στατιστικής ηλεκτρονικής επεξεργασίας, περιείχε στοιχεία που αφορούσαν το profile και τα χαρακτηριστικά των Τούρκων επισκεπτών των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τις περιοχές προέλευσής τους, το κίνητρο των επισκέψεών τους, τις εντυπώσεις τους, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων τουριστών (repeaters), κ.α.