Απειλούνται με κλείσιμο τα εργαστήρια της ΤΕΔΚ Λέσβου

Απειλούνται με κλείσιμο τα εργαστήρια της ΤΕΔΚ Λέσβου με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους Δήμους αλλά και τη δημόσια υγεία

Με επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που κοινοποιείται και στον Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου, τους Δημάρχους Λέσβου, Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου καθώς και στους Βουλευτές Λέσβου, ο Ηλ. Γιαννίρης περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου  και ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής ΠΕ Λέσβου του Οικολογικού Ανέμου,  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα πιστοποιημένα εργαστήρια στης ΤΕΔΚ Λέσβου, λόγω νομικού κενού μετά την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης.

Συγκεκριμένα η ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου έχει δημιουργήσει και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ένα εργαστήριο με δυο τμήματα, το Χημικό και το Μικροβιολογικό Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας Νερών (πόσιμων & θαλάσσιων) , η διαχείριση των οποίων γίνεται μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας που έχει συστήσει με την επωνυμία Μελετητική Εταιρεία της ΤΕΔΚ Ν.Λέσβου (ΜΕΛ.ΕΤ.ΤΕΔΚ ΑΕ).

Το εγχείρημα αυτό θεωρείται πρωτοποριακό σε επίπεδο ΤΕΔΚ σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο με τεράστια συμβολή τα τελευταία 22 χρόνια λειτουργίας του, στη δημόσια υγεία των κατοίκων του Β. Αιγαίου, τη Λέσβο τη Λήμνο και τον Αγ. Ευστράτιο. Τα εργαστήρια αναλαμβάνουν τον έλεγχο της ποιότητας των πόσιμων υδάτων όλης της; Λέσβου και της Λήμνου ενώ επιπρόσθετα αναλαμβάνουν και τον έλεγχο των νερών σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι οι στρατιωτικές και νοσοκομειακές μονάδες που εδρεύουν στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Ο τομέας των υδάτινων πόρων είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας αφού το νερό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της οικονομίας και θεμέλιο της υγιεινής και της ποιότητας ζωής. Λόγω αυτής της σημαντικότητας, η ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου διαπίστευσε το εργαστήριο της μέσω του Ε.ΣΥ.Δ.  ΑΕ με το πρότυπο ISO/IEC 17025:2005 ως ικανό να εκτελεί διαπιστευμένες δοκιμές (έγκυρες και αποδεκτές σε όλη την επικράτεια και από κάθε νομική και κοινωνική υπηρεσία). Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι μετά τις υπηρεσίες της Ε.Υ.Δ.Α.Π είναι πανελλαδικά το δεύτερο εργαστήριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι πιστοποιημένο.

Δυστυχώς όμως μετά τη θέσπιση του σχεδίου Καλλικράτης, όλες αυτές οι σημαντικότατες υπηρεσίες βρίσκονται σε μια ασαφή μεταβατική κατάσταση λόγω της μη ύπαρξης νομικού πλαισίου λειτουργίας. Τα εργαστήρια βρίσκονται στα όρια λειτουργίας τους, διενεργώντας περισσότερες από 1000 δοκιμές μικροβιολογικές και άλλες τόσες χημικές με προσωπικό μόλις δυο ατόμων, έναν για κάθε τμήμα. Παρόλα αυτά, σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές, είναι σημαντική η οικονομική ελάφρυνση  όλων των Δήμων, που υποχρεούνται από το νόμο να διενεργούν ελέγχους στους υδάτινους πόρους τους, που εάν δεν υπήρχαν αυτά τα εργαστήρια θα αναγκάζονταν να απευθύνονται σε ιδιώτες με κόστος αρκετές δεκάδες χιλιάδες  € ετησίως.

Το σχέδιο ΠΔ που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στη σύσταση των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (στα πρότυπα των παλαιών ΤΕΔΚ) δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συνέχεια των επιτυχημένων δομών εταιριών, όπως οι συγκεκριμένες που αναφερόμαστε. Όπως καταλαβαίνετε είναι απαραίτητη για τα νησιά μας η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συγκεκριμένων εργαστηρίων και απαιτείται η κινητοποίηση όλων για τη νομοθετική διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Περισσότερες πληροφορίες
Ηλίας Γιαννίρης, 6974185330

 

ikariastore banner