ΑΚΟΥΣΤΕ: Στην Ικαρία αμύγδαλα, στη Μυτιλήνη λάδια

Είμαστε λάτρεις τόσο του νέου όσο και του παλιού. Αρκεί να έχει γούστο και κάτι να μας πει! Ένα υπέροχο τραγούδι από τα παλιά λοιπόν, ντυμένο με όμορφες εικόνες, μόλις ανέβηκε στο youtube. Ονομάζεται «τα νησιά» είναι του 1939 σε στίχους, μουσική και πρώτη εκτέλεση από τον Κώστα Ρούκουνα (το Σαμιωτάκι).

Σύμφωνα με το rebetiko.sealabs.net: Ο Ρούκουνας προερχόταν από φτωχή οικογένεια και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να ξεκινήσει να δουλεύει από τα οκτώ του χρόνια. Αρχικά εργάστηκε σε μια καπνοβιομηχανία και αργότερα ως ξυλουργός. Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '20. όταν άρχισε να τραγουδάει σε μια ταβέρνα. Ο νεαρός Ρούκουνας έγινε γρήγορα διάσημος μεταξύ των άλλων Σαμιωτών για τη φωνή του και δή τις επιδόσεις του στα Σμυρναίικα τραγούδια.

Σύντομα έφυγε για την Αθήνα (το 1927 ή το 1928). Εκεί τραγουδούσε επαγγελματικά σε γιορτές και πανηγύρια μέχρι που τον ανακάλυψε ο Παναγιώτης Τούντας, κορυφαίος συνθέτης και στέλεχος σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. Υπό τον Τούντα ο Ρούκουνας πραγματοποίησε τις πρώτες του ηχογραφήσεις ο Ρούκουνας για δίσκους 78 στροφών. Με την μαεστρία της φωνής του, διακρίθηκε τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα ρεμπέτικα τραγούδια. Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν οι επιδόσεις του στους (πλέον απαιτητικούς από τεχνικής σκοπιάς και ημι-αυτοσχεδιαστικούς) μανέδες.

Ο Ρούκουνας συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες κατα τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Παναγιώτης Τούντας, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Γρηγόρης Ασίκης και αρκετοί άλλοι.

Το 1934 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Άννα Παγανά (ή Άννα Πολίτισσα) η οποία όμως πέθανε το 1943 σε νεαρή ηλικία από καρδιακά προβλήματα. Ο Ρούκουνας παντρεύτηκε την δεύτερη γυναίκα του, την στιχουργό Αλεξάνδρα Κυριαζή το 1948 και πέρασε μαζί της το υπόλοιπο της ζωής του σε προάστιο τών Αθηνών.

Για το τραγούδι: Ένας άντρας ονειρεύεται να γίνει έμπορος, να φτιάξει καϊκι, να γυρίσω όλα τα νησιά για να προμηθευτεί τα καλά τους και μετά να τα πουλήσει στον Πειραιά. Να ζήσει και να πεθάνει ως θαλασσινός. Έτσι, από την Ικαριά θέλει να πάρει αμύγδαλα και ύστερα να περάσει στη Μυτιλήνη για λάδια. Ακούστε αυτή τη σπάνια εκτέλεση. Το τραγούδι αυτό ήταν παλιά στο ρεπορτόριο των πανηγυριών και είναι από τα αγαπημένα των παλαιών Ικαριωτών.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά
 

ikariastore banner