Έλα … Ικαρία εκεί; Μ’ ακούς;

Είμαι στην Αθήνα και ψάχνω να βρω τα τηλέφωνα του Δήμου Ικαρίας για ένα πιστοποιητικό. Στο google  βρίσκω την ιστοσελίδα του Δήμου Ικαρίας (dimosikarias.gr). Ψάχνω από δω, ψάχνω από κει, ΠΟΥΘΕΝΑ κάποιο τηλέφωνο.

Εντυπωσιακό ε; Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου να μην έχει τα τηλέφωνα του Δήμου! Διαπιστώνω μάλιστα ή ότι δεν υπήρχε καταχωρημένη πληροφορία ή ότι έβγαινε ένα μήνυμα που έλεγε: «Δεν έχετε τα κατάλληλα δικαιώματα για να δείτε αυτή την σελίδα». Δεν πειράζει, λέω, θα τη φτιάχνουν τώρα, ένα χρόνο και 4 μήνες μετά τη δημιουργία του Δήμου Ικαρίας. Καριώτες είναι, δεν βιάζονται. Έλα όμως που υπήρχε και κάτι άλλο στην ιστοσελίδα του Δήμου; Μια δημοσκόπηση! Διαβάζω: «Σκέφτεστε να επικσκεφτείται την Ικαρία;» Τάχασα! Δυό λάθη σε μια λέξη στην αρχική σελίδα του Δήμου: «επικσκεφτείται»!!!!!

Ψάχνω στην ατζέντα με τα τηλέφωνά μου και βρίσκω το τηλέφωνο του πρώην δημάρχου Αγίου Κηρύκου: 22750-22202. Το πήρα και …βγήκε φάξ. Σκέφτομαι λίγο και αποφασίζω να πάρω ένα νούμερο πάνω, και αυτό στο δημαρχείο θα ‘ναι. Καλώ αλλά δεν το σηκώνει κανείς. Έ, τότε θα πάρω δυο νούμερα πάνω. Καλώ και βγαίνει το … στρατόπεδο. Λέω ευγενικά: «Ψάχνω το τηλέφωνο του δήμου, μήπως το ‘χετε;» Πράγματι, ο φαντάρος που ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής μου δίνει ένα τηλέφωνο. Το παίρνω και …βγαίνει πάλι φαξ.

Ξαναγυρίζω στο διαδίκτυο. Σκέφτομαι έξυπνα: Θα μπω σε ένα από τα έγγραφα του Δήμου Ικαρίας που δημοσιεύει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Κάνω κλικ, και ανοίγει η σελίδα, δεν βγήκε το μήνυμα που να λέει «Δεν έχετε τα κατάλληλα δικαιώματα για να δείτε αυτή την σελίδα». Εκεί, στο πρώτο έγγραφο που άνοιξα, πάνω-πάνω, βρίσκω τα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ –ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ και από κάτω αναζητώ τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του Δήμου. Ε, λοιπόν, ούτε εκεί, στα πιο επίσημα έγγραφα, ο Δήμος δεν αναφέρει τα τηλέφωνά του!

Εκπληκτικό! Τριάντα χρόνια τώρα στη δημόσια διοίκηση, τέτοια έγγραφα δεν έχω συναντήσει. Μάλλον δεν θα ζητούνται από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, λέω.

Σκέφτομαι ότι θα τα βρω από κάποια ιστοσελίδα. Μπαίνω στο IKARIAMAG… τίποτε. Μπαίνω στην Ικαριακή Ραδιοφωνία…. Τίποτε. Μπαίνω στο Ikaria.gr … ούτε εκεί τίποτε. Ή δεν τα ‘χουν ή είναι κάπου κρυμμένα.

Το πράγμα είναι σοβαρό. Μήπως πρόκειται για την γνωστή καριώτικη αρχή να μην ξέρουν οι αρχές που είσαι; Επί αιώνες οι Καριώτες κρύβονται. Σήμερα κρύβονται από την εφορία, το ΚΤΕΟ, τη ΔΕΗ, τους απογραφείς, την αστυνομία, τον αγροφύλακα και τόσες άλλες υπηρεσίες. Εμφανίζονται μόνο όταν πρόκειται να εισπράξουν επιδοτήσεις και όταν πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας ή στο ΙΚΑ με το βιβλιάριό τους (όσοι έχουν). Μπα! Δεν μπορεί να είναι αυτό μια εξήγηση. Ακόμη και ο Δήμος να κρύβεται;

Είχα νικηθεί. Εγώ ο μεγάλος διαδρομέας των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου, δεν μπορούσα να βρω στο Ίντερνετ, που έχει τα πάντα, ένα τηλέφωνο. Σκεφτόμουν να πάρω κάποιο γνωστό μήπως και έχει κάποιο τηλέφωνο του Δήμου. Αλλά εκείνη τη στιγμή μου ‘ρχεται η ιδέα να ξεκολλήσω από τις ικαριακές πηγές και να ψάξω στο Χρυσό Οδηγό.

Βάζω στην αναζήτηση το λήμμα «Δημαρχείο» και «Ικαρίας» και μου βγαίνει το μήνυμα: «Δημαρχεία σε Ικαρία (3 καταχωρίσεις)». Καλά πάμε.
Βλέπω από κάτω:
Κάτω Ράχες Ικαρίας  (1)
Εύδηλος Ικαρίας  (1)
Άγιος Κήρυκος Ικαρία... (1)

Παρακάμπτω το «Κάτω Ράχες». Στο Χρυσό Οδηγό αν βάλεις «Δημαρχείο» και «Ράχες» βγαίνουν οι Ράχες Αρκαδίας, Ράχες Ηλείας, Ράχες Μεσσηνίας, Ράχες Φθιώτιδας, αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ οι Ράχες Ικαρίας, ο πρώην δήμος δηλαδή, ενώ υπάρχουν όλοι οι άλλοι! Συνεχίζω απτόητος, κάνω κλικ και …ω! του θαύματος: Βρήκα επιτέλους, όλα τα τηλέφωνα και των τριών πρώην δήμων: Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και … «Κάτω Ραχών».

Μετά από αρκετή ώρα ψαξίματος παίρνω τηλέφωνο το Δημαρχείο Ευδήλου για να ζητήσω το πιστοποιητικό. Ευτυχώς πρόλαβα και δεν είχαν κλείσει. Εξυπηρετήθηκα κανονικά και ευχαριστώ το Δημαρχείο Ευδήλου για την εξυπηρέτηση.

Τώρα, θα μου πείτε: Έχει καταργηθεί ο Δήμος Ευδήλου με τον Καλλικράτη και οι τρεις δήμοι της Ικαρίας έχουν γίνει Δήμος Ικαρίας. Κακώς έψαχνες το λήμμα «Δημαρχείο». Τα κτήρια υπάρχουν, οι δήμοι δεν υπάρχουν. Ή υπάρχουν ακόμη για το Χρυσό Οδηγό;

Περίεργος ξαναμπαίνω στο Χρυσό Οδηγό, ψάχνω στο Δ και πληκτρολογώ το λήμμα «Δήμοι - Κοινότητες - Δημοτικές Ενότητες» και δίπλα το λήμμα «Ικαρία». Και τι βγαίνει;

«Δημαρχείο Ευδήλου» και «Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας». Άλλα αντί άλλων δηλαδή. Και οι Ράχες που είναι; Έστω, οι «Κάτω Ράχες». Πουθενά. Προφανώς και ο Χρυσός Οδηγός είναι κακά πληροφορημένος. Αλλά δεν φταίνε κι αυτοί. Σάμπως ξέρουν που πέφτει η Ικαρία; Εγώ πάντως βρήκα τα τηλέφωνα που γύρευα από το Χρυσό Οδηγό. Και εξυπηρετήθηκα.

Όμως κάτι με έτρωγε. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν στην Ικαρία, σε κάποια ικαριακή ιστοσελίδα, τα τηλέφωνα. Ξαναμπαίνω στο Google. Και τότε πέφτω στη διεύθυνση του πρώην Δήμου Αγίου Κηρύκου daki.gr. Κάνω κλικ στο «Δημοτικό Συμβούλιο» να δω αν είναι το παλιό ή το νέο.  Βγαίνουν η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ(Δ.Ε.Α.Σ) και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤ/ΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ (Δ.ΟΙ.ΑΚ.Ι) με όλα τα ονόματα από κάτω. Ήταν το παλιό Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Αγ. Κηρύκου. Πάλι καλά. Κάνω κλικ στο «επικοινωνία» και ως διά μαγείας, εκεί που περίμενα να βγει κάποια φόρμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας νάσου και βγαίνουν όλα τα τηλέφωνα του πρώην Δήμου Αγίου Κηρύκου! Α, εδώ είστε πουλάκια μου και σας γύρευα παντού.

Άρα, ως Δημότης Ευδήλου θα ‘πρεπε να αναζητήσω εξαρχής τα τηλέφωνα που έψαχνα όχι στον τωρινό Δήμο Ικαρίας αλλά στην παλιά ιστοσελίδα του Δήμου Ευδήλου. Ενός Δήμου που δεν υπάρχει πια. Έπρεπε να το φανταστώ. Τσάμπα κόπος. Έπρεπε να αναζητήσω κατευθείαν στο google το Δήμο Ευδήλου, κι ας μην υπάρχει επισήμως από το Γενάρη του 2011. 

Έπρεπε να σκεφτώ …καριώτικα!

Ηλίας Γιαννίρης
igiann@tee.gr

ΥΓ: Καλού κακού γράψτε τα τηλέφωνα για να μην ψάχνετε: Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου:   2275350416, Δημαρχείο Ευδήλου: 2275350100, Δημαρχείο Ραχών: 2275341217

IKARIAMAG: ο χώρος είχε προβλεφθεί στο νέο portal του ikariamag.gr, τα τηλέφωνα είχαν καταγραφεί, όμως λόγω φόρτου εργασίας δεν είχαν "ανέβει" στη σελίδα μας. Η ελεύθερη πτήση του κυρίου Γιαννίρη ήταν μια καλή αφορμή – υπενθύμιση ώστε να το κάνουμε και τώρα πια στο πάνω οριζόντιο μενού του portal μας, στην ένδειξη ό,τι χρειάζεστε για το νησί, μπορείτε να επιλέξετε το τηλέφωνα και να βρείτε τα χρήσιμους αριθμούς για το νησί μας. (πατήστε εδώ)

ikariastore banner