Άγιε μου Βασίλη, φέτος ραντεβού…στην Ικαρία

Φωτογραφία: Γιάννης Κέφαλος

Ο Κωνσταντίνος μου έστειλε τα κάλαντα, δεν είναι πολλά, δεν ξέρω αν είναι όλα. Πρέπει να τα μάθω απέξω!! Τα λέω τα ξαναλέω τα ξαναλέω, κάνω λάθος το ρυθμό, κάποια δε μου βγαίνουν, θα δω και πώς τα λένε οι άλλοι.. ο Καρνέρης τα ξέρει ωραία, μαζί του θέλω να πάω!

Γιαγιά, θα βγω κι εγώ για τα κάλαντα! Οι γυναίκες δεν πάνε, μου λέει η όμορφη κοπέλα ετών 92, οι γυναίκες μαγειρεύουν για να έρθουν οι παρέες! Άσε μας ρε γιαγιά, τι πράματα είναι αυτά!! Δεν έχεις ακούσει για τη γυναικοκρατία, τη βασίλισσα Ευδηλία; Χα! Άκου εκεί! Κι εγώ θέλω φοινίκια, λουκουμάδες και κρασί με τους κουβάδες!

Πέρσι είχα κάτσει εδώ, δηλαδή πάντα εδώ κάθομαι, στο μελίσσι.. εκτός από μια φορά που ήμουν κάτω κι έβρεχε 15 μέρες. Και μια έριχνε μπόρα, μια ψιλόβρεχε. Και να κάτι διπλά ουράνια τόξα, από το σχολείο μέχρι τον Εύδηλο το μεγάλο, πιο μέσα ένα πιο μικρό! 12 ώρες με το Μιλένα από Άγιο (καλομελέτα κι έρχεται…) αλλά άξιζαν τον κόπο! Πάνε και δέκα χρόνια...

Πέρσι έκατσα στην Αθήνα, έψησα φοινίκια, μάζεψα και κάτι ψιλά στο έπιπλο στο χωλ και περίμενα από νωρίς την παραμονή.. Δεν ήρθε κανείς! Δεν άκουσα ούτε τρίγωνα ούτε κάλαντα, ούτε τίποτα! Γαμώτο είπα, δεν έχει παιδάκια η Καλλιθέα; Δεν τ' αφήνουν οι γονείς τους να ξαμοληθούν στους δρόμους για το έθιμο και το χαρτζιλίκι! Ούτε καν κανένας μαντράχαλος με γαιδουροφωνάρα δεν ήρθε!

Ε λοιπόν εφέτο θα ξαναπάω! Ναι, ναι, έκλεισα αεροπορικά, άνεργη είμαι, τι με νοιάζει κι αν με κλείσει ο καιρός! Θα πάρω τη δόση μου, κι αν αλλάξω χρόνο κάτω, αυτό δε σημαίνει ότι θα κατεβαίνω και όλο το χρόνο; Έτσι πάει…

Αλλά έχω δίλημμα… Να βγω για τα κάλαντα ή να μη βγω; Θέλω να μπω στην καρδιά του θέματος και να μάθω τα εσωτερικά τους μυστικά! Πού μαζεύονται; Ποιός διαλέγει τους στίχους; Ποιος κάνει τα πειράγματα; Πώς μοιράζουν τα σπίτια και τις γειτονιές; Ασήμαντα, αναπάντητα ερωτήματα που μέσα στο μυαλό μου συνθέτουν μια μαγική εικόνα για το έθιμο του Αϊ-Βασίλη!

Κι όταν γυρίσω θα κάνω φιγούρα στους φίλους ότι πήγα κι εγώ να πω τα κάλαντα γιατί έχουμε άλλο ένα καταπληκτικό έθιμο με copyright και μπόλικες σάλτσες.. Ή ότι κάθισα και μαγείρεψα χίλια φαγητά γιατί έχουμε άλλο ένα καταπληκτικό έθιμο με copyright και μπόλικες σάλτσες.. Ή και τα δύο! Πρώτα μαγείρεψα και μετά ακούραστη πήγα σε 30 σπίτια γιατί έχουμε άλλο ένα καταπληκτικό έθιμο με copyright και μπόλικες σάλτσες..

Κουράστηκα με τις έννοιες, τις γκρίνιες, τις απαισιόδοξες σκέψεις, αποφάσισα οτι για 15 μέρες ακόμα η σκέψη μου θα είναι στον Αϊ-Βασίλη. Και τι στην ευχή.. ήμουν τόσο καλό παιδί φέτος!

Δώρα Τεμπέλη
doratempeli@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Δώρας Τεμπέλη.

ikariastore banner