Βραβείο στη νεαρή Ικαριώτισσα Μαρίνα Πλάκα Καραπέτη για τo έργο της ενάντια στον ρατσισμό

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) και η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων βράβευσαν σε ειδική εκδήλωση, τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας του 2011, με θέμα «Ρατσισμός και ξενοφοβία. Επικίνδυνα φαινόμενα για μια χώρα». Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

Οι μαθητές που θα βραβεύτηκαν το Σάββατο (23/6) φοιτούν σε τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία από διάφορες περιοχές της χώρας. Ανάμεσα τους και οι μαθητές του ελληνικού σχολείου του Ανόβερου της Γερμανίας αλλά και του πολωνικού σχολείου στην Αθήνα. Μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα βραβεύτηκαν επίσης στην εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν με μια εικαστική έκθεση και ένα δραματοποιημένο παραμύθι με θέμα την Αφρική.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οργανώσεις προσφύγων και μεταναστών (Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Πολιτιστικό Κέντρο «Γέφυρα» Προσφύγων από Τουρκία, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, χορευτικό συγκρότημα Mandela girls, Συριακή Κοινότητα). Τα βραβεία θα απονεμηθούν από εκπροσώπους του ακαδημαϊκού, καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου. (Οι παραπάνω πληροφορίες είναι από την ert.gr)

Ανάμεσα στους βραβευμένους, η Ικαριώτισσα νεαρή Μαρίνα Πλάκα – Καραπέτη όπου με τη συμμετοχή της στην ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ εφημερίδα του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα «ΚόνTRA» ξεχώρισε για τα 2 άρθρα- συνεντεύξεις της «Γιατί νομίζετε ότι διαφέρουμε τόσο;» και «Πρέπει να κρατάς τη Ζωή» (πατήστε το μεγεθυντικό φακό στη δεύτερη εικόνα του άρθρου για να τα δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση).

Η νεαρή Μαρίνα συμμετείχε πέρσι στην ελληνική αποστολή στη Γερμανία για την εργασία της πάνω στο θέμα των προσφύγων και της ξενοφοβίας ενώ τα άρθρα της  είναι προϊόν έρευνας που έκανε, τόσο στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όσο και σε χώρους συγκέντρωσης προσφύγων.

Εκτός από την εξαιρετική δουλειά των παιδιών και την ευαισθησία τους, ας κρατήσουμε και τη φράση που συνοδεύει τη ζωγραφιά του άρθρου:

Ο δρόμος της προσφυγιάς είναι ο ίδιος για όλους.

ikariamag.gr| η Ικαρία… αλλιώς!

ikariastore banner