Τα στατιστικά των πυρκαγιών

Με αφορμή την προχθεσινή φωτιά στο Περδίκι, είπαμε να κοιτάξουμε λίγο τους αριθμούς των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια.  Από τα στατιστικά του υπουργείου που προκύπτουν από 15.000 πυρκαγιές της τελευταίας τριακονταετίας, εξάγεται ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα.

Το γεωγραφικό διαμέρισμα με τις περισσότερες πυρκαγιές είναι η Πελοπόννησος (18,8% των ετήσιων πυρκαγιών), ενώ στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στην προτελευταία θέση έχουμε το 5,8% των πυρκαγιών. Στην Πελοπόννησο όμως καίγεται το 16,4% της συνολικής έκτασης, ενώ στα νησιά το 11,6%. Η καμένη γη στην πρώτη περίπτωση είναι ανάλογη των πυρκαγιών, στα νησιά του Αιγαίου όμως κάθε φωτιά καίει τη διπλάσια έκταση. Αυτό οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους, τους δυνατούς ανέμους και κυρίως στη δυσκολία πρόσβασης των επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Αυτό να το θυμόμαστε όταν μιλάμε για πολιτική προστασία, η οποία αδυνατεί να είναι επαρκής με τις συνεχείς περικοπές σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Κάθε χρόνο καίγονται στην Ελλάδα 500.000 στρέμματα. Είναι μια μεγάλη απώλεια αλλά ας αναλογιστούμε κι εμείς, αφού γίνει το κακό, αν και πόσες προσπάθειες κάνουμε για αναδάσωση. Όπως φυσικά και το πόσο υπεύθυνοι είμαστε για να αποτρέψουμε τις φωτιές.

ikariamag.gr
 

ikariastore banner