Εδώ και πολλά χρόνια άκουγα για τη χρήση του καλαμποκάλευρου και των σπόρων του καλαμποκιού στην καριώτικη διατροφή· από τότε που μου πρωτοανέφερε η θεία μου η Μαίρη, η οποία πέθανε πριν από αρκετά χρόνια σε ηλικία 92 χρονών, τους λαχανοντολμάδες γεμισμένους με καλαμπόκι που έτρωγε ως παιδί. Αυτή η σούπα είναι μια πολύ παλιά συνταγή και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των χορταστικών, αληθινών, χορτοφαγικών τροφών που αποτελούν τη βάση της ικαριακής διατροφής.

Καλοκαίριασε πια για τα καλά και εν μέσω θερμών εξελίξεων επικαιρότητας, αναλύσεων και καυτών θερμοκρασιών, σκέφτηκα λίγο να σε δροσίσω: Θα σου παρουσιάσω βήμα βήμα την αγαπημένη μου συνταγή για Cheesecake!

Σου'ρχεται ώρες ώρες να φτιάξεις ενα γλυκό, χωρίς ειδική περίσταση, απλά να 'χει το σπίτι κάτι για τα παιδιά και τα εγγόνια και...τον μουσαφίρη φυσικά. Αρχίζεις το ψαχούλεμα σε ντουλάπια και ψυγείο για να δεις τι έχεις, κόβεις και κάνα δυο λεμόνια απο τον κήπο, πάντα χρειάζονται τα λεμόνια. Μπαίνει και η φίλη-γειτόνισσα, και τα βλέπει αραδιασμένα όλα πανω στο τραπέζι. Ενθουσιάζεται. Τι κι αν μόνη το βαριέται το τσουκάλι, με παρέα όλα αλλάζουν, με παρέα όλα ειν' ωραία.

Σε μια υπόθεση που λέει ότι αν στην Ικαρία ζούμε περί τους εννιά χιλιάδες, συν άλλες έντεκα χιλιάδες οι απόδημοι, συν άλλες δεκαπέντε οι ομογενείς, αθροιστικά και υποθετικά λοιπόν οι έχοντες δεσμούς αίματος με την Ικαρία είμαστε 35.000, θα συναντήσουμε τουλάχιστον 34.990 διαφορετικούς τρόπους απόδοσης, μαγειρικής και υλικών της ‘καθ’ ημάς επιτομής’ της τοπικής μας κουζίνας, του σουφικού.

Πετύχαμε την παραπάνω φωτογραφία να συνοδεύει την σχετική ανάρτηση στην FB σελίδα των Bluezones από όπου και βρήκαμε τη συνταγή για τα φασόλια! Παρόλο όμως που δε δείχνει φασόλια (το προσέξατε;) πληροφορηθήκαμε και για την αναφορά από τους Sunday Times. Οπότε σκεφτήκαμε να την μοιραστούμε μαζί σας! Καλή όρεξη! H μετάφραση είναι του ikariamag.gr.

Το timeline μου φέτος με έκανε να καταλάβω ότι Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ για διακοπές ήταν η Ικαρία, αυτό το άγιο νησί που όταν πατήσεις το πόδι σου σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα γιατί «μεθάς» από την καλή ενέργεια και «ραδιενέργεια» του ραδονίου που βγάζουν τα ιαματικά, λένε.

Ένα νέο αφιέρωμα στην Ικαρία έχει να παρουσιάσει και αυτή την εβδομάδα το ikariamag.gr στο ικαριακό κοινό: Η τρίτη από τις έξι "ευρωπαϊκές περιπέτειες" του Donal Skehan ήταν η στάση του στην Ικαρία. Ο διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας και δημοσιογράφος γεύσης, φωτογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής επισκέφτηκε το νησί μας για να γνωρίσει από κοντά τα μυστικά της ικαριακής διατροφής αλλά και τον τρόπο ζωής των Ικαρίων. Απόλαυσε τη φύση, την κουζίνα, τα γλέντια της Ικαρίας και επιδόθηκε και στην τέχνη της μελισσοκομίας.

15/05/2015 - 11:26Τα πατελίδια

Επειδή η γευστική μου εμπειρία περιορίζεται μόνο στην Ικαρία, έχω σχηματίσει και την ψευδαίσθηση ότι μόνο εκεί υπάρχουν. Όμως τα πατελίδια τα βρίσκεις παντού και κοινώς ονομάζονται πεταλίδες.