Στην Ικαρία οι ανεμογεννήτριες του υβριδικού Προεσπέρας

Έφτασε νωρίς το πρωί της τρίτης 17/9 στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου το φορτηγό πλοίο ATLANTIC, μήκους 105 μ., που είχε αναχωρήσει από το πορτογαλικό λιμάνι του Leixões  στις 9 του Σεπτέμβρη. Το πλοίο, ναυπηγημένο το 2011 που ταξιδεύει υπό ολλανδική σημαία, μεταφέρει τις δύο ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στο υβριδικό έργο της Προεσπέρας.

Μαζί κατάπλευσε και το οχηματαγωγό - επιβατηγό πλοίο ΜΕΛΙΝΑ. Μεταφέρει τους γερανούς και τις νταλίκες που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών.

H διαδικασία της εκφόρτωσης ήταν χρονοβόρα και ολοκληρώθηκε το βράδυ, ύστερα από λεπτούς χειρισμούς του πολυπληθούς συνεργείου. Λόγω του όγκου του φορτίου οι γερανοί του πλοίου κινούνταν αργά προσπαθώντας να ανυψώσουν οριζόντια τα κομμάτια των πύργων και να τα τοποθετήσουν με μεγάλη προσοχή στις καρότσες. Το ATLANTIC απέπλευσε λίγο πριν τις 21.00.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος της ΑΣΠΙ έφερε ως θέμα τη διάνοιξη του δρόμου που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, από τον Κάλαμο ως το οροπέδιο του Πεζίου, με σκοπό να χωρέσουν οι νταλίκες και να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες μέχρι τις θέσεις εγκατάστασής τους στη Στραβοκουντούρα.

Στο συγκεκριμένο τμήμα που περνάει πάνω από τη Λαγκάδα γίνεται διαπλάτυνση και εκατοντάδες κυβικά χώματος καταλήγουν στο ρέμα. Η ερώτηση που έγινε αφορούσε την επιτήρηση των χωματουργικών εργασιών από πλευράς δήμου. Αν δηλαδή είχε ζητήσει να δει έστω την περιβαλλοντική μελέτη για την απομάκρυνση και την απόθεση των υλικών σε κάποιο προεπιλεγμένο χώρο. Η θέση του κ. Γαγλία είναι ότι ένας φαρδύτερος δρόμος γίνεται ευκολότερα δίοδος για τα όμβρια και αν δεν γίνουν ταυτόχρονα χαντάκια και τεχνικά, τότε με τις βροχοπτώσεις ενδέχεται να γίνει στενότερος από πριν ή να κλείσει εντελώς. Επιπλέον όλα αυτά τα μπάζα θα καταλήξουν στο Αμάλου που ακόμη μετράει τις πληγές του.

Ο κ. Καλαμάρας είπε ότι παρακολουθεί το θέμα και έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη της διαπλάτυνσης. Η απάντηση αυτή δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική από την ΑΣΠΙ  αφού η όποια ενημέρωση έγινε προφορικά και, όπως συνηθίζεται από τις μεγάλες εταιρίες, η ανάδοχος δεν ένιωσε να δεσμεύεται ή να πιέζεται για προσοχή στις «λεπτομέρειες».

Σε κάθε περίπτωση η είδηση είναι ότι αφίχθησαν οι ανεμογεννήτριες για το Υβριδικό.

ikariamag.gr

ikariastore banner