Εξώδικη δήλωση από τον Σύλλογο της Προεσπέρας της Β. Δ. Ικαρίας προς την ΔΕΗ, την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και την κατασκευαστική εταιρία ΕΝΕΤ για την εδώ και 21 μηνών πλήρης παύσης των εργασιών στο Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια, έργο που οι παραπάνω εταιρίες έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν στο νησί.

«Η αρνητική, μέχρι στιγμής, εξέλιξη του υβριδικού έργου στην Ικαρία είναι μέρος του συνολικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ με τα τεράστια χρέη που έχουν δημιουργηθεί προς αυτήν και της δημιουργούν επενδυτική δυστοκία.

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 έγινε συνάντηση του Βουλευτή Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκη στην οποία συμμετείχαν ο κ. Φ. Βρότσης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, και η κα. Στ. Κοβλακά, Εντεταλμένη Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας.
Θέμα της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση και λειτουργία του Ενεργειακού Υβριδικού Έργου Ικαρίας.

Αποπεράτωση του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας καθώς και της Δημοτικής οδού από την τοποθεσία «Γεμέλια» προς τους οικισμούς Προεσπέρα & Κάτω Προεσπέρα, η οποία συνδέει και τους δύο Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς του έργου μεταξύ τους και με το αιολικό πάρκο στην περιοχή «Στραβοκουντούρα»

Με στόχο την προώθηση των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, η κυβέρνηση ετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ ή άλλου... «μοντέλου» αξιοποίησης και του υβριδικού ενεργειακού έργου της ΔΕΗ στην Ικαρία. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν επανεκκινεί τις εργασίες οι οποίες έχουν διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το Νοέμβρη του 2014.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης απάντησε ότι «μέχρι το τέλος του 2016 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί παρά το υψηλό τελικό κόστος του (από 25 εκατ. Ευρώ έφτασε τα 43!), ενώ στο ερώτημα γιατί σταμάτησαν οι εργασίες από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα η απάντηση ήταν ασαφής αφού «το έργο σταμάτησε πριν αναλάβουμε εμείς την διακυβέρνηση της χώρας και για λόγους που δεν σχετίζονται με την νέα διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Η Κ.Ο του ΚΚΕ προσπαθώντας να εκμαιεύσει μια επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση για την τύχη του Υβριδικού ενεργειακό έργου Ικαριας. Επανακαταθεσε την ερώτηση της προηγούμενης εβδομάδας σήμερα και σαν επίκαιρη.

Το Υβριδικό ενεργειακό έργο Ικαριας & δρόμος «ΓΕΜΕΛΙΑ – ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ – ΚΑΤΩ ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ» συνολικής ισχύος 6,8 MW το οποίο κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ –ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ και θα λειτουργεί με το συνδυασμό υδατόπτωσης και αιολικής ενέργειας, θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η παρακάτω επιστολή έχει ημερομηνία 7/10 αλλά ο δήμος τη δημοσιοποίησε σήμερα (13/10) μετά από ερώτηση μας προς τον δήμο και μετά την δημοσιοποίηση της ερώτησης του Βουλευτή Αμυρά προς τον Υπουργό Σκουρλέτη.

«Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι αντίστοιχο έργο (μεγαλύτερης όμως κλίμακας) λειτουργεί ήδη από πέρσι στην Ισπανία ενώ ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα». Τους λόγους εγκατάλειψης του καινοτόμου ενεργειακού έργου στην Ικαρία, ζητά να ενημερωθεί ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Β’ Αθήνας με Το Ποτάμι, με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, αναρωτιέται για το κόστος και το ενδεχόμενο να έχει χαθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

Σελίδες

ikariastore banner