Ερώτηση ΚΚΕ για Υβριδικό ενεργειακό Ικαρίας & δρόμο «ΓΕΜΕΛΙΑ – ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ – ΚΑΤΩ ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ»

29 Οκτωβρίου 2015
 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το  Υβριδικό ενεργειακό έργο Ικαριας &  δρόμος «ΓΕΜΕΛΙΑ – ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ – ΚΑΤΩ ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ» συνολικής ισχύος 6,8 MW το οποίο κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ –ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ και θα λειτουργεί με το συνδυασμό υδατόπτωσης και αιολικής ενέργειας, θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Παρά τη σπουδαιότητα του έργου αλλά και το γεγονός ότι έχουν εκτελεστεί πάνω από 85% οι εργασίες κατασκευής του, το έργο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009 έχει μείνει στον αέρα, αφού αυτές έχουν σταματήσει από τον Νοέμβριο του 2014.

Ανάλογη είναι και η τύχη του αναγκαίου για το έργο Δημοτικού δρόμου, μήκους 7,5 Km, ο οποίος συνδέει τους οικισμούς Άνω και Κάτω Προεσπέρα, διατρέχοντας συγχρόνως ως «ραχοκοκαλιά» όλο το έργο στα επιμέρους τμήματά του.

Στον ημιτελή αυτό δρόμο ήδη με τις πρώτες βροχές προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και υψηλός είναι ο κίνδυνος για εκτεταμένες καταστροφές -υλικές και όχι μόνο- με την έλευση του χειμώνα στους προαναφερόμενους αγροτικούς οικισμούς.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ –ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ που δόθηκαν επί τόπου σε σχετική σύσκεψη  για συνέχιση των εργασιών με συμμετοχή του ΓΓ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το έργο είναι σταματημένο, δημιουργώντας ανησυχία και αγωνία στους κατοίκους για τις επιπτώσεις από την μη ολοκλήρωση του σε συνδυασμό με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ενέργειας γενικότερα.

Σχετικά έχει ενημερώσει ο Δήμαρχος Ικαρίας με επιστολή του προς το Υπουργείο αλλά και προς τον  κ. Πρωθυπουργό από τις 07/10/2015 για την κατάσταση του έργου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
- Γιατί έχουν σταματήσει οι εργασίες αποπεράτωσης του έργου και του συνοδού έργου της Δημοτικής οδοποιίας;
- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση  για την επανέναρξη των εργασιών,  την πρόληψη των κινδύνων που εγκυμονεί ο ημιτελής αγροτικός δρόμος για τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα;
- Υπάρχει πρόβλεψη διάθεσης των όποιων  επιπλέον πόρων που μπορεί να προκύψουν λόγω καταστροφών στο ημιτελές έργο από ενδεχόμενα καιρικά φαινόμενα αλλά και τη γενικότερη επί  έτος σχεδόν απαξίωσή του;

Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος
Διαμάντω Μανωλάκου
Μανώλης Συντυχάκης
 

ikariastore banner