Παρενέργειες διακοπής καπνίσματος. 20 άστριφτα Status Updates

Φωτο: Θοδωρης Μάρκου

1. Γυρνάς σπίτι και μυρίζεις χειρότερα κι από τασάκι και πρέπει ν' αλλάξεις δέρμα για να βρεθείς με τον εαυτό σου στο ίδιο δωμάτιο.

2. Αφού έχεις γυρίσει όλη μέρα κάθε αθηναϊκό καφενείο, ταβερνείο, μπαρ που σέβεται τον εαυτό του και τους καπνιστές πελάτες του, νιώθεις πολύ παθητικιά. Καπνίστρια.

3. Τώρα πια μόνο πίνεις, κι όμως η επόμενη μέρα το πρωί σε βρίσκει με το ίδιο στόμα τσαρούχι, αυτό το ίδιο που νόμιζες ότι οφείλεται στο τσιγάρο. Blame the drinks, babe!

4. Ανακαλύπτεις το νέο hot spot του σπιτιού. Να θυμάσαι όμως: μετά την απομάκρυνση από το ψυγείο, ουδεμία θερμίδα χαρίζεται.

5. Η ταχύτητα και η συχνότητα με την οποία περνάς από το αλμυρό στο γλυκό και πάλι πίσω, μαθηματικά θα σου κλείσουν ένα υπέροχο ραντεβού. Με γαστρεντερολόγο.

6.Τώρα καπνίζεις στον ύπνο σου και περνάς ώρες σουρεαλιστικών ιστοριών πασπαλισμένες με νεύρα που λύγισες. Και ύστερα ξυπνάς. Χα!!!

7. (Φαγώθηκε. Κυριολεκτικά.)

8. Τώρα το μυαλό φεύγει από την παγιωμένη νιρβάνα και είναι έτοιμο να κάνει ως και outing των καταχωνιασμένων σκέψεων με ντουντούκα στις πλατείες... Αλλά, μισό λεπτό, αυτό δεν είναι το project, να μην βγουν προς τα έξω; Πρέπει επειγόντως να βρεις κάτι νέο για να απασχολείς τη γλώσσα σου.

9. Φυσικά στην τέχνη υπάρχει ο μύθος κι εσύ τον αναγνωρίζεις. Παρ´ όλα αυτά, συγκινείσαι.

Η φωτογραφία είναι από έργο του Κωνσταντίνου Μπελιά από το Momentography.

10. Τώρα λοιπόν, τίποτα δεν κρύβεται πίσω από ένα μυστηριώδες πέπλο καπνού. Τίποτα. Ούτε σκέψεις, ούτε πρόσωπα. Όλα στο φως. Όλα εκεί, σε περιμένουν.

11. Περνούν οι μέρες και με χαρά διαπιστώνεις ότι ούτε ένα γλέντι, ούτε ένας καυγάς, ούτε μια κρίση κατάθλιψης, δεν σε τραβούν πίσω στον "κακό δρόμο". Μένει να δεις πώς θα αντιδράσεις στον έρωτα.

12. Πρόσεξε, πρόσεξε, πρόσεξε πολύ σε τι παράσταση ή εκδήλωση θα πας. Μπορεί να βαρεθείς μέχρι θανάτου, να εκνευριστείς μέχρι θανάτου ή και τα δύο μαζί. Τόσο, ώστε να καταλήξεις στο τασάκι του φουαγιέ μια ώρα αρχύτερα.

13. Στο πρώτο ραντεβού που, ούτως ή άλλως, είναι μια αμήχανη παρενέργεια από μόνο του. Χάιδεψε τα μαλλιά σου, χάιδεψε τα μαλλιά του, χάιδεψε το υγραμένο από τον πάγο ποτήρι, αλλά προς Θεού, μην ανάψεις το αμήχανο τσιγάρο.. Είναι λίγο, είναι βρώμικο και δεν είσαι εσύ.

14. Είσαι σε πάρτι που η μουσική σε γειώνει απότομα στην αρχή της δεκαετίας του 90. Το νου σου, ο ήχος τώρα έχει την ίδια πικρή γεύση με το τσιγάρο που πρωτοδοκίμασες τότε.

15. (ένας μήνας clean) Είσαι στο πρώτο ραντεβού και όλα πάνε κατ' ευχήν και νιώθεις να πετάς και να ‘χεις πεταλουδίτσες στο στομάχι... μόνο, αν ο "άλλος" είναι καπνιστής, φρόντισε να ‘χεις στείλεις τις πεταλουδίτσες στο περίπτερο για trident, ειδάλλως η στιγμή θα εξελιχθεί σε στενή επαφή του μοναχικού τύπου :-p

16. Έκοψες το κάπνισμα, άρχισες και γυμναστικούλα και είναι αμέσως εμφανής η διαφορά: Ξυπνάς το πρωί χωρίς άθλιο βήχα, ανεβαίνεις πέντε πέντε τα σκαλιά, μη σου πω και το Λυκαβηττό χωρίς να λαχανιάσεις, είσαι πολύ fit ρε παιδί μου. Πρόσεχε όμως, στις γυμναστικές επιδείξεις. Σε ΟΛΕΣ τις γυμν-αστικ-ές. Μη το παρακάνεις. Μη το παρακάνεις. ΜΗ.

17. Δεν χρειάζεται να σηκωθείς. Η ανάφλεξη είναι εκεί, χωρίς τσιγάρο, κάφτρα, καπνό, στάχτη. μπορείς απλά να καείς ξανά.

18. Πάνω στον μήνα, καταλαβαίνεις ότι οι παρενέργειες έκαναν τις προσπάθειές τους να κυλήσεις πίσω και απέτυχαν. Υπάρχει όμως κάτι που σε τρώει. Μια εκκρεμότητα στο ασυνείδητο. Και μετά καταλαβαίνεις. Ότι το ultimate test θα δωθεί το καλοκαίρι. Στον ιερό τόπο. Ξημέρωμα. Με το βιολί και το κρασί να ποτίζουν και το τελευταίο κύτταρο.

Αν επιβιώσεις, αν δεν ενδώσεις ούτε εδώ, έρμαιο στην αυγή, καθάρισες!

19. (extra) : Διαπιστώνεις ότι μαζί με το τσιγάρο έχασες μια σειρά από ατάκες - "σιγουράκια" για να πιάνεις κουβέντα: (να σου πάρω ένα τσιγάρο - έχεις μια φωτιά - φωτιά να πέσει να μας κάψεις κ.α.). Απ την άλλη βέβαια, η έλλειψη καπνού προσφέρει έξτρα διαύγεια για νέα πεδία δόξης!!!!

20. Kαι τώρα πρέπει να βρεις κάτι νέο ν' ασχολείσαι...

So, that' s all folks :) Δεν φανταζόμουν ότι εκείνο το πρώτο junkie status για το κομμένο μου τσιγάρο θα εξελισσόταν σε μια ιστορία, η οποία - παραδόξως(!) - θα γραφόταν υπό την σκέπη μιας cover pic με την υποφαινόμενη να... καπνίζει ατάραχη...

Νομίζω ότι μ' αυτή την ιστορία τελειώσαμε και πάμε γι' άλλα. Μέχρι τότε, σας φιλώ και πετάγομαι στο περίπτερο για τσι... :-p

Ρένια Τσιτσιμπίκου
reniatsi@yahoo.gr

υ.γ. Οι παρενέργειες διακοπής είναι αφιερωμένες στον Σ. Μπορώ να κόψω εσένα, μπορώ να κόψω τα πάντα.

ikariastore banner