Η ιστορία της ταινίας μικρού μήκους του 14χρονου Πάναγιώτη Αρβανιτάκη βασίζεται σε μια τοπική παραλλαγή του μύθου του Ικάρου, την οποία κατέγραψε από κατοίκους του νησιού αρχικά ο Σάμιος λόγιος Επαμεινώνδας Σταματιάδης μετά από επίσκεψη του στο νησί της Ικαρίας περίπου στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης τη παραλλαγή αυτή αναφέρει και ο Ικάριος Ιστορικός Ιωάννης Μελάς στο βιβλίο του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ», καθώς και πιο πρόσφατα σε άρθρο της στην Ικαριακή εφημερίδα ΑΘΕΡΑΣ, η συμπατριώτισσα μας Αγγελική Πλούτη, πτυχιούχος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του πανεπιστημίου της Σορβώνης.

Όταν είχαμε πρωτογράψει για τον Πάνο Αρβανιτάκη, αρχές Μαρτίου 2013, η είδηση για τον 11χρονο –τότε- Ικαριώτη σκηνοθέτη είχε διαδοθεί αστραπιαία με τη χαρά και τις ευχές όλων για πρόοδο του μικρού Πάνου.

Ένα 15 λέπτο animation με θέμα την πτήση του Ικάρου μέσα από τον μύθο του αλλά και τα μάτια του δημιουργού, του 12χρονου Παναγιώτη Αρβανιτάκη. Με τη σημερινή κρίση που βιώνει η πατρίδα μου, μας λέει ο Πάνος, η πτήση του Ικάρου έρχεται να μας δείξει τη προσπάθεια, τον αγώνα και την ανάγκη του ανθρώπου για την ελευθερία αλλά και την ελπίδα του για καλύτερη ζωή και καλύτερο αύριο.

Είναι μόλις 11 χρονών, με καταγωγή από τον Μαγγανίτη Ικαρίας και ονομάζεται Παναγιώτης Αρβανιτάκης (Μανώλης, εκ μητρός). Έχει μανία με τη σκηνοθεσία και στήνει μικρά βίντεο κυρίως με Lego.

ikariastore banner