Η ιστορία της ταινίας μικρού μήκους του 14χρονου Πάναγιώτη Αρβανιτάκη βασίζεται σε μια τοπική παραλλαγή του μύθου του Ικάρου, την οποία κατέγραψε από κατοίκους του νησιού αρχικά ο Σάμιος λόγιος Επαμεινώνδας Σταματιάδης μετά από επίσκεψη του στο νησί της Ικαρίας περίπου στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης τη παραλλαγή αυτή αναφέρει και ο Ικάριος Ιστορικός Ιωάννης Μελάς στο βιβλίο του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ», καθώς και πιο πρόσφατα σε άρθρο της στην Ικαριακή εφημερίδα ΑΘΕΡΑΣ, η συμπατριώτισσα μας Αγγελική Πλούτη, πτυχιούχος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του πανεπιστημίου της Σορβώνης.
Ο μύθος αναφέρεται στην ιστορία ενός νέου από το νησί της Δολίχης, του Ίκαρου και μιας νέας, της Χίονας, κόρης του ιδιότροπου βασιλιά της Κρήτης ο οποίος κρατούσε κλεισμένη στο μεγάλο του ανάκτορο θέλοντας να την παντρέψει μόνο με όποιον νέο κατέφθανε από την υπόλοιπη Ελλάδα στη Κρήτη και κατάφερνε να τη βρει και να την ελευθερώσει. Ο Ίκαρος κατάφερε να την ανακαλύψει και να τη παντρευτεί και έτσι ξεκίνησαν μαζί το ταξίδι για την επιστροφή τους στο τόπο του πετώντας με κέρινα φτερά πάνω από το Αιγαίο. Κατά το πέταγμα τους όμως, τα φτερά του έλιωσαν από τον ήλιο, έπεσε και πνίγηκε στη θάλασσα της Δολίχης που ονομάστηκε εκ τότε Ικαρία, ενώ η Χιόνα περίλυπη για το χαμό του αγαπημένου της, κατέφυγε και βρήκε παρηγοριά σε κοντινό νησί όπου από τότε ονομάστηκε Χίος.
Η τοπική αυτή παραλλαγή σύμφωνα με τη Κα Πλούτη, έμεινε ζωντανή μέχρι τις δεκαετίες του 50’-60’ στο χωριό Χρυσόστομο Ικαρίας στα Περίχου όπου βρίσκεται και η Βαώνη. Εκεί θεωρείται ο χώρος της πτώσης του Ίκαρου, κοντά στις πλάκες της Βαώνης δίπλα στο παρακείμενο αρχαίο λατομείο στα Γυάλια, όπου μέσα στη θάλασσα υπάρχει ο μοναχικός βράχος, ο οποίος σύμφωνα με τους κατοίκους της Ικαρίας, αναδύθηκε μετά τη πτώση του ήρωα στο σημείο αυτό. Για τον λόγο αυτό, έδωσαν στον βράχο και το όνομα του και τον αποκαλούν "Ίκαρη".
Ο δημιουργός, μέσα από τη δικιά του ματιά, μεταφέρει την τοπική αυτή εκδοχή του Μύθου, με τη τεχνική του stop motion animation χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες του φιγούρες Lego σε σκηνικά φτιαγμένα από τον ίδιο. Η συνέχεια στην οθόνη μας…
17- 20 Δεκεμβρίου 2015 (Έναρξη Φεστιβάλ, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 18:00)
metamatic:taf – Νορμανού 5, Αθήνα, Στάση Μοναστηράκι.
Είσοδος Ελεύθερη.
Διοργάνωση: ikariamag.gr
To φετινό hashtag του Φεστιβάλ είναι #arteis15. Μπείτε στο FB event.
Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
ikariamag.gr