Οι παραιτήσεις έφεραν διώξεις διευθυντών

Με τους εκπαιδευτικούς να αρνούνται να νομιμοποιήσουν την εντολή για αναγκαστική αυτοαξιολόγηση το υπουργείο Παιδείας σκληραίνει τη στάση του και στήνει κατηγορητήρια… άλλων εποχών!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον Εβρο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Σάμο και τη Ρόδο δεκάδες διευθυντές σχολείων παραιτούνται από τη θέση τους ή θέτουν την παραίτησή τους στη διάθεση της υπηρεσίας αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν το «εντέλλεσθε» του υπουργείου Παιδείας και να επιβάλουν αναγκαστικά στους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους την αυτοαξιολόγηση.

Παράλληλα και αρκετοί εκπαιδευτικοί, παρ’ όλο το κλίμα απειλών και τρομοκρατίας που επέβαλε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το ΥΠΑΙΘ μέσω κάποιων προϊσταμένων, σχολικών συμβούλων και διευθυντών σχολικών μονάδων, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις λεγόμενες ομάδες εργασίας.

Πειθαρχικές διώξεις
Την περίοδο αυτή φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας σκληραίνει τη στάση του, δίνοντας την πραγματική όψη στην «κουλτούρα διαλόγου» που καλλιεργεί η διαδικασία της «αυτοαξιολόγησης». Συγκεκριμένα από τη Στέλλα Σωτηριάδου, προϊσταμένη στο 1ο Νηπιαγωγείο Ραχών, ζητούνται «έγγραφες εξηγήσεις» για το «γιατί παρέβη το υπηρεσιακό της καθήκον» και «αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή» στο έγγραφο που επισυνάπτεται και εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί επικείμενη πειθαρχική δίωξη.

Για την Αθηνά Γλαρού, διευθύντρια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κήρυκου, παρ’ όλο που δεν της έχει ακόμη αποσταλεί σχετικό έγγραφο, φημολογείται επικείμενη δίωξη.

Οι δύο εκπαιδευτικοί που προΐστανται σχολικών μονάδων στον Νομό Σάμου-Ικαρίας και επέλεξαν την παραίτηση από τη «θέση ευθύνης» ως τρόπο να υπερασπιστούν το πνεύμα τής σχεδόν καθολικής αντίθεσης των εκπαιδευτικών συνολικά, των γενικών συνελεύσεων και των συλλόγων διδασκόντων στην προωθούμενη αξιολόγηση σε όλες τις εκφάνσεις της («αυτοαξιολόγηση» σχολικών μονάδων, ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών), απειλούνται με δίωξη.

Η εκπαιδευτικός Στέλλα Σωτηριάδου, προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ραχών, έκανε μια πολιτική επιλογή «ασυγχώρητη» για τις μέρες μας: μπροστά στην εντολή της διοίκησης να δημιουργήσει ομάδες αυτοαξιολόγησης στο σχολείο της με δεδομένη την άρνηση του συλλόγου διδασκόντων και ενάντια σε αυτή, επέλεξε να παραιτηθεί από τη θέση της προϊσταμένης.

Επέλεξε να στηρίξει έμπρακτα την άποψή της, τις συναδέλφους της στον σύλλογο και τα παιδιά του σχολείου παραιτούμενη, έτσι ώστε να μην εξαναγκαστεί να βοηθήσει στην εφαρμογή της «αξιολόγησης». Της «αξιολόγησης» της πειθάρχησης, της χειραγώγησης, της κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.

Ομως ο προϊστάμενος Α/βάθμιας εκπαίδευσης Σάμου, Π. Ζαβουδάκης, δεν ικανοποιήθηκε με την παραίτηση της εκπαιδευτικού -η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί στο αρμόδια όργανο (ΠΥΣΠΕ Σάμου)- και την εγκαλεί πλέον για «άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας» και για «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος»!

Επιχείρηση τρομοκράτησης
Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια τρομοκράτησης από τη διοίκηση όποιου δάσκαλου ορθώνει αντιστάσεις στην καταστροφή του δημόσιου σχολείου και έχει το θάρρος να συντάσσεται με τους συναδέλφους του και όχι με τις διαταγές της διοίκησης! Είναι γνωστή σε όλους, διευθυντές και μη, η εκστρατεία τρομοκρατίας και η αφόρητη ψυχολογική πίεση που ασκήθηκε και ασκείται από το υπουργείο και τα στελέχη εκπαίδευσης, πίεση που έχει εξαναγκάσει αρκετούς διευθυντές να συγκροτήσουν ομάδες αυτοαξιολόγησης στα σχολεία τους, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων.

Ετσι το υπουργείο, βάζοντας στην άκρη εθελοντισμούς, δημοκρατίες και άλλες «ευχάριστες διατυπώσεις», δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα της αξιολόγησης: πειθάρχηση και φόβος.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων, η ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας και οι εργαζόμενοι στα παραρτήματα δημοσίων υπηρεσιών στην Ικαρία (υπ. Οικονομικών, δικαστικοί υπάλληλοι, ΟΑΕΔ) καλούν σε κινητοποίηση-παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Διεύθυνση Π.Ε. Σάμου και επισημαίνουν:

«Να γνωρίζει ο κ. Ζαβουδάκης, το υπουργείο και οι όποιοι πρόθυμοι υπερασπιστές αυτών των πολιτικών που δεν διστάζουν να κάνουν καριέρα πάνω στις διαδικασίες εξόντωσης των συναδέλφων τους, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και στα ερείπια της Δημόσιας Εκπαίδευσης, πως δεν θα μείνουμε θεατές στο ανθρωποκυνηγητό όσων συναδέλφων μας, πιστών στις αρχές τους, ορθώνουν το ανάστημά τους. Θα σταθούμε δυναμικά δίπλα τους με κάθε τρόπο. Θα κινητοποιηθούμε υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της διατύπωσης γνώμης, της δημοκρατικής λειτουργίας του δημόσιου σχολείου και αντιτιθέμενοι στις διώξεις και τον εξαναγκασμό».

Χρήστος Κάτσικας
efsyn.gr

ikariastore banner