Ο Χάρτης της Ικαρίας του Αntonio da Milo από τον 16ο αιώνα

Χάρτης της Ικαρίας, τέλη 16ου αιώνα. Από το χειρόγραφο νησολόγιο του Αntonio da Milo. Aπό την έκδοση: MILLO, Antonio. Isolario, (μετφρ. Αγαμέμνων Τσέλικας), Αθήνα, AdVenture, 2006.

Ο Έλληνας ναυτικός και χαρτογράφος Antonio Millo ή γνωστός και ως Antonio da Milo κατάγονταν από τη Μήλο, έζησε στη Βενετία στα τέλη του 16ου αιώνα και σχεδίασε πολλούς ναυτικούς χάρτες, πορτολάνους, άτλαντες και νησολόγια (isolariο, βιβλίο για τα νησιά εμπλουτισμένα με χάρτες).

Ο Αντώνιος γεννήθηκε στη Μήλο, πιθανότατα γύρω στα 1540 και δραστηριοποιήθηκε στη Βενετία. Πλοηγός ο ίδιος και καπετάνιος σχεδίασε χάρτες με μεγάλη λεπτομέρεια στις πληροφορίες αποτέλεσμα της προσωπικής του εμπειρίας. Σήμερα σώζονται, τουλάχιστον εννέα χειρόγραφα νησολόγια σχεδιασμένα από τον ίδιο, την περίοδο 1582 με 1591. Τα χειρόγραφα του νησολόγια φυλάσσονται σήμερα σε Βιβλιοθήκες της Βενετίας, του Βερολίνου, της Ρώμης, του Λονδίνου και της Βαρσοβίας.

Στα νησολόγια αυτά συναντάμε χάρτες για όλα σχεδόν τα νησιά της Μεσογείου, με κάποιες περιγραφές και για τα νησιά της Καραϊβικής και του Ινδικού Ωκεανού. Όπως όλα τα παρεμφερή έργα το περιεχόμενο του εμπλουτίζεται από τα περιέχοντα σε έντυπες εκδόσεις της εποχής. Στους χάρτες των νησολογίων του ο Αντώνιος σημειώνει και τα επικίνδυνα σημεία πλεύσης, ενώ δανείζεται τα τοπωνύμια από τους πορτολάνους της εποχής.

Ιόλη Βιγγοπούλου για το ikariamag.gr

ikariastore banner