Ω γλυκύ μου ικαριακό Έαρ

Μια εικόνα του φίλου ταξιδευτή εικονολάτρη: το πετρόκτιστο σπιτάκι με συντροφιά την άνοιξη. Στο νησί! Δε θέλει και πολύ ο νους να σαλπάρει...  

Με στροβιλισμό, πέρα από το κύμα. Η νοτισμένη φύση "με χίλιες βρύσες χύνεται" και η ψυχή αντικρίζει τον "Κακοπέρατο" με δέος!  Συνεχίζει για το γνώριμο χωριό και το καλωσόρισμα από καθάριο φως και οικείες αγκαλιές.

Πεθυμιά βολταρίσματος στους ιμπρεσσιονιστικούς αγρούς: πράσινα χωμένα βήματα, κόκκινη παπαρουνοσυντροφιά, μαργαρίτες της αγάπης. Μωβ της λουμπινιάς για τον φακό. Νόστιμα χεροδεμάτια της ακισαριάς για τα κατσικάκια.

Μοσχοβόλες οι αυλές των ολάνθιστων τριαντάφυλλων, της βιολέτας, και της πασχαλιάς: ποικιλία για το στόλισμα του Επιτάφιου στον Ταξιάρχη, όμορφα και αρμονικά! Στις τέσσερις άκρες τα ολόλευκα ανθάκια της θαλασσινής χουρμαδιάς σε συστάδες, για γονιμότητα, τότε στα μικράτα της μαμάς, ή άσπροι και κόκκινοι κρίνοι, όπως αυτοί της γιαγιάς της Αθηνάς, μεθυστικό μπουκέτο -  συνεισφορά του κήπου μας στο έθιμο στην πέρα γειτονιά ...

Δέηση στα μνημούρια της Αγίας Παρασκευής και βουτιά  στην ακτή της φιλοσοφίας, που σμίγουν οι αποθαμένοι με τους ζωντανούς!

Αγκίστρι από μυρωδιές λιγωτικές έχουν ρίξει οι φούρνοι: λαζαράκια της παράδοσης, όπως αυτά της θείας Φιφής, που μας τα είχε  ονοματισμένα,  άμα τη αφίξει, για τις εαρινές διακοπές,  και κουλουράκια της παράδοσης στα σπίτια, συνοδευτικά του φιλόξενου καφέ. Ψωμί και αδιαπραγμάτευτα παξιμάδια στου "Κατσέλη", στη "Στάση"!

Γνώριμη λάμψη: των ματιών στις συναπαντήσεις, των λαμπάδων των νονών, των κεριών, του εφανού από κλαδιά, στο "κάψιμο του Ιούδα"!

Αδημονία για εκείνες τις άλλες μυρωδιές και γεύσεις του φούρνου, τις χαρμόσυνες και τις αναστάσιμες, με  το κατσικάκι της βοσκής να καλύπτει το τραπέζι και τις προσδοκίες μας, γεμιστό με εντόσθια, κρεμμυδάκια  από το κηπάρι και το μάραθο της πατρίδας!

Κατηφοριά για την παραλία, πέλαγος ανοιχτό , ανάλαφρη επιστροφή με τους συντροφικούς γλάρους !

Ω γλυκύ μου Έαρ! Εγκώμια πένθιμα, ύμνοι ευγνώμονες, φωνές αγαπημένες!

Μια εικόνα : ταξίδι ατέρμονο, του νου και της ψυχής, χρόνων πολλών...

Πρόποση της πραγματικότητας, με ένα ποτηράκι από το κόκκινο το δροσερό, το βάλσαμο της καρδιάς : Ναι  στη θύμηση, ναι και στη ζήση !

Σε δυο εβδομάδες πάλι ...σχολικές διακοπές , για το Πάσχα ! Στο νησί !

Ευχές πολλές !

Βάνα Τσαμπή
vana.tsampi@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Βάνας Τσαμπή.