Με καγιάκ από τη Βαρκελώνη ως την Ικαριά και ακόμα ταξιδεύει…

Απογευματάκι Κυριακής, τέλος του Απρίλη με λίγο βοριαδάκι στο Καρκινάγρι, το νοτιοδυτικότερο χωρίο της Ικαρίας, διακρίναμε στον ορίζοντα του ένα….κάτι…σαν σανίδα!

Μετά από λίγο ηφάνει η…σανίδα αλλά και ένας άνθρωπος επάνω της. Λίγο αργότερα έδεσε η σανίδα στο «λιμάνι», βγήκε από μέσα της ο άνθρωπος (άρα είναι κανό) και την τράβηξε στην στεριά.

Οι πρώτες του λέξεις ήταν στα αγγλικά, όπως και οι τελευταίες του και όλες οι υπόλοιπές εννοώ που μπόρεσε να πει. Φαινόταν ταλαιπωρημένος, χαμογελαστός όμως. Ανέβηκε στην πιάτσα του χωριού, πεινούσε και λίγο. Η κατσαρόλα έχει αίγα που βράζει, «κάτσε να φας, να πιεις, να ζεσταθείς» του είπαν σε …άψογα καριώτικα.

«Thank you very much, but I am vegetarian». Τουτέστιν, ευχαριστώ πολύ αλλά είμαι χορτοφάγος.

Σιωπή για λίγο και μετά χαλαρά ακούγεται: «το ίδιο και η αίγα»!

Έφαγε ο παράξενος ταξιδιώτης (όχι όμως κρέας), χόρτασε, κοίταξε τον χάρτη του, χάραξε πορεία, ευχαρίστησε τους συνδαιτυμόνες του, μπήκε στο κανό του και ξεκίνησε το κουπί με κατεύθυνση ανατολικά.

Αυτή ήταν η πρώτη επαφή του Don Neimand (Ντον Νεϊμαντ) με την Ικαρία. Στην συνέχεια τον συναντήσαμε στα Θέρμα όπου προσπαθούσε με την βοήθεια καριωτών να μπαλώσει τις τρύπες του Καγιάκ του, όπως είναι και η σωστή ονομασία.

Ο Ντον 30 ετών, κάτοικος Νέας Υόρκης λοιπόν, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010 από την Βαρκελώνη της Ισπανίας (Καταλωνίας) και έφτασε κωπηλατώντας με το Καγιάκ του (με το οποίο ασχολείται από τα πέντε του) στην Νάπολι. Επέστρεψε στην πόλη του …ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στα μαθηματικά, ξαναγύρισε στο τέλος του 2013 στην Νάπολι, πήρε το καγιάκ του και ξεκίνησε για τον φετινό προορισμό του που όπως μας είπε είναι η Κύπρος!

Στους υπολογισμούς του, το να φτάσει στην Ικαρία και να συνεχίσει νότια ήταν το πιο εύκολο! Συνολικά έχει ταξιδέψει 135 ημέρες περίπου, τρώει ψωμί, ξηρούς καρπούς, λίγο νερό…
«Θέλω να γνωρίσω τον κόσμο με το καγιάκ μου», ήταν η απάντηση στο γιατί το κάνει αυτό!

Τα πιο επικίνδυνα πελάγη που συνάντησε ήταν στην Αδριατική (λόγω διελεύσης πλοίων) και το Ικάριο Πέλαγος (λόγω δυνατών βοριάδων) όπου έκαμε 8 ώρες κωπηλατώντας να φτάσει από την Μύκονο μέχρι τον Κάβο Πάπα.

Ώρα του καλή!

Γιώργος Βιτσαράς
gvitsero@otenet.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιώργου Βιτσαρά.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr