Καλωσορίζοντας το Bouldering Ikaria

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και σε μια καθοριστική στροφή των τοπικών παραγόντων και κατοίκων της Ικαρίας για το μείζον θέμα του τουρισμού στην Ικαρία, μια νέα σελίδα ανοίγεται για να δώσει μια νέα προοπτική στο μέλλον του τουρισμού του νησιού μας: η ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού.

Ο εναλλακτικός τουρισμός δεν είναι απλά μια νέα τάση, είναι η νέα φιλοσοφία που έχει αναπτυχθεί σήμερα για τον τουρισμό παγκόσμια. Τα κύρια χαρακτηριστικά που το διαχωρίζουν από τον παραδοσιακό τουρισμό είναι η υψηλή αισθητική και ποιότητα του τουρισμού σε αρμονία με τη φύση, με σεβασμό στα οικολογικά συστήματα, μέσα σε κλίμα πολιτιστικής ανταλλαγής και συνύπαρξης των ανθρώπων με το ιστορικό τοπίο. Σκοπός του είναι να βρεθούμε κοντά στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον με κύριο στόχο τη διατήρηση του και τη βελτίωση και ανάπτυξη των αγροτικών κυρίως κοινωνιών.

Η Ικαρία είναι ένας μικρός παράδεισος για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον εναλλακτικό τουρισμό και έχουν μέσα τους ως αρχή τον πολιτισμό και σεβασμό απέναντι στη Φύση. Το νησί παρουσιάζει εντυπωσιακό αριθμό γιγάντιων γρανιτένιων σχηματισμών, γνωστών στη διεθνή ορολογία των αναρριχητών ως boulder, αλλά και πληθώρα κάθετων βράχων που προσφέρονται για sport αναρρίχηση, και έχουν τραβήξει τον τελευταίο καιρό την προσοχή ελληνικών και ξένων παραγόντων του χώρου της αναρρίχησης.

Με συντονισμένη δράση, από το 2012, ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ξεκίνησε σε συνεργασία με το Δήμο Ικαρίας, την αξιοποίηση του βράχινου ανάγλυφου της Ικαρίας, με σκοπό τη δημιουργία αναρριχητικών πάρκων. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί στο νησί περισσότερα από 300 περάσματα boulder με τη σηματοδότησή τους.  Η δράση υποστηρίζεται επικοινωνιακά με τη δημοσίευση άρθρων σε  περιοδικά και διεθνή sites, με δημιουργία  ιστοσελίδων (boulderingikaria.gr) και ενημέρωση μέσω κοινωνικής δικτύωσης, με τη μελλοντική διοργάνωση φεστιβάλ- όπως η 1η αναρριχητική συνάντηση στην Ικαρία τον Οκτώβριο 2015-  με προσέλκυση νέων επισκεπτών στο νησί, αλλά και με το νέο έντυπο οδηγό, ένα βιβλίο με τουριστικές οδηγίες για το νησί και τα αναρριχητικά πάρκα του, που θα κυκλοφορήσει φέτος σε 3000 αντίτυπα, σε μεγάλα βιβλιοπωλεία, αλλά και στοχευμένα σε αναρριχητές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γιατί να υποστηρίξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό στο νησί μας;
• Στην Ελλάδα, πέρα από την Κάλυμνο που αποτελεί παράδειγμα για έλξη αναρριχητικού τουρισμού, δεν υπάρχει νησί που να συγκεντρώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε bouldering πεδία
• Η ομαδοποίηση των ανθρώπων που ασχολούνται με το σπορ και επισκέπτονται την Ελλάδα από το εξωτερικό, βοηθά στο να έλξει το νησί μαζικά ποιοτικό τουρισμό και να ωθήσει την τοπική οικονομία
• Επαναπροσδιορίζοντας τον τόπο ‘Ικαρία’ τουριστικά και το τι έχει να προσφέρει σε έναν επισκέπτη, η στροφή προς ένα νέο είδος τουρισμού, αυτόματα έλκει νέες μορφές τουριστών, απομακρύνοντας μακροπρόθεσμα μορφές τουρισμού που επιβάρυναν τον τόπο μας μέχρι σήμερα.

Στόχος είναι να γίνει η Ικαρία ένας επιτυχημένος προορισμός διακοπών για ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και ασχολούνται με αθλήματα όπως η αναρρίχηση, να δραστηριοποιήσουμε τους μόνιμους κατοίκους του νησιού να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας, , αλλά και να αξιοποιηθεί το μοναδικό βράχινο ανάγλυφο του νησιού και να γίνει ευρέως γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, αυξάνοντας τον ποιοτικό τουρισμό ολόκληρο το χρόνο και τονώνοντας τις τοπικές επιχειρήσεις.

Επισκέπτες με περιβαλλοντολογική συνείδηση
Σε ένα κοινό τουριστών που αναζητούν την ομορφιά της φύσης για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, να διδάξουν στα παιδιά τους να σκαρφαλώνουν και να σέβονται τη φύση, το Bouldering Ikaria δεν μπορεί παρά να επικοινωνεί ένα σύνθημα: ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ. Γιατί στην Ικαριά μας πολλά είναι τα δώρα της Φύσης που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις και προγράμματα, και όλα αυτά οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε και να τα επικοινωνήσουμε σε κάθε επισκέπτη.

 

Bouldering Ikaria για το ikariamag.gr |από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook