Ικαριώτικα Κάλαντα στο βαγόνι

Φέτος, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ο κόσμος μέσα στο βαγόνι πολύς. Σχεδόν όλοι κρατούν τσάντες και τσαντάκια με μικρά και μεγάλα δώρα, κι ας λένε τα κανάλια πως ο κόσμος δε ψωνίζει. Μετά από δυο-τρεις στάσεις, το κεφάλι μου έγειρε λίγο στο παράθυρο του βαγονιού και παρόλη τη φασαρία μέσα στο μετρό, εγώ άρχισα να απολαμβάνω έναν ελαφρύ υπνάκο. Κι όπως νανουριζόμουν μέσα σε ομιλίες και γέλια, βουητά και αναγγελίες επόμενων σταθμών, ακούω για μερικά δευτερόλεπτα τα καριώτικα κάλαντα τραγουδισμένα από μία παιδική φωνούλα. Ανοίγω απότομα τα μάτια μου για να βρω την πηγή του τραγουδιού και βλέπω μία μαμά με ένα κοριτσάκι 6-7 χρονών να κάθεται στα πόδια της, στο απέναντι κουπέ. Τις κοιτώ καλά καλά. Δεν μου φαίνονται καριωτίνες. Λέω, λες να με γέλασαν τα αυτιά μου; Μήπως το άκουσα στον ύπνο μου;.

Μαμά και κόρη αρχίζουν να μιλούν. Η μικρή της έλεγε πως είχε άγχος γιατί φοβόταν μήπως ξεχάσει τα λόγια από τα κάλαντα, ενώ η μαμά της μιλούσε χαμηλόφωνα και της έλεγε να μην ανησυχεί. Αφού σιγουρεύτηκα λοιπόν πως η μικρή τραγουδούσε, σκέφτηκα να τους μιλήσω, αλλά ξέρετε, το απέναντι κουπέ δεν προσφέρεται για συνομιλίες. Και ξαφνικά οι θέσεις ακριβώς απέναντί μου άδειασαν! Πω πω, με έπιασε ενθουσιασμός! Ήρθαν κι έκατσαν ακριβώς απέναντί μου, μούρη με μούρη που λέμε. Ε δεν κρατήθηκα:

-Συγνώμη, μήπως προ ολίγου η μικρή σας τραγουδούσε καριώτικα κάλαντα;
-Ναι! Που τα καταλάβετε; Είστε από την Ικαρία ε; Εμείς καμία σχέση!
-Ναι, από εκεί είμαι. Αλλά εσείς; Πώς προέκυψαν τα κάλαντα;
-Είναι που η δασκάλα τους, τα μαθαίνει παραδοσιακά απ’ όλη την Ελλάδα.

Η μικρή που τόση ώρα με κοιτούσε σχεδόν με αγωνία διέκοψε τη συζήτησή μας χωρίς πολλή σκέψη.
-Να σας τα πω;
-Μα και βέβαια, μικρή μου
!

Το κοριτσάκι έψαλε τα ικαριώτικα κάλαντα, με μια ανάσα, χωρίς να χάσει λέξη! Τέτοιο χαμόγελο, τέτοια περηφάνια, ήταν τόσο μα τόσο υπέροχη! Και βέβαια άξιζε και το χειροκρότημα από το βαγόνι και τα σοκολατάκια που είχα στην τσάντα μου! Άλλο τόσο χειροκρότημα βέβαια αξίζει και η δασκάλα που μαθαίνει στα παιδιά ωραία πράγματα απ’ όλη την Ελλάδα!

Χρόνια πολλά λοιπόν και καλή χρονιά σε όλους μας! Με τραγούδια, με κάλαντα, με μαγικές στιγμές, με οικογένεια και φίλους!

Και όσο τα πράγματα δυσκολεύουν γύρω μας, αυτές τις γιορτές ας κάνουμε μία έξτρα καλή πράξη για όλους όσοι δεν έχουν την ίδια καλή τύχη με τη δική μας. Ας χαρίσουμε λίγη από την αγάπη που γεμίζει τα δικά μας σπίτια με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ηλέκτρα Πάστη
elektra.pasti@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Ηλέκτρας Πάστη.

ikariastore banner