Ικαρία: Slow living και ικαριώτικος (αφιέρωμα)

Το ιδιαίτερο νησί του Αιγαίου προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στους κορυφαίους προορισμούς στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Οι ήρεμοι ρυθμοί, τα ξακουστά ικαριώτικα πανηγύρια, οι παραλίες και το καλό φαγητό είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.

Υπάρχει καλύτερη ξεκούραση της ψυχής από αυτήν που προσφέρει η διασκέδαση; Αυτό σκέφτονται τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Ελληνες ταξιδιώτες που παίρνουν το καράβι και τον μακρύ δρόμο που οδηγεί στην Ικαρία. Το νησί, που στιγματίστηκε τόσο πολύ ως τόπος εξορίας, εσχάτως αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός.

Μεγάλο ρόλο έχουν παίξει τα ικαριώτικα πανηγύρια: αυτοσχέδια γλέντια, οργανωμένα σε τοπικό επίπεδο από τους κατοίκους, συνήθως με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για να φτιαχτούν δρόμοι, να εξοπλιστούν κέντρα υγείας κ.λπ. Με δικό τους κρασί, ντόπιο κατσίκι και βιολί, τα πανηγύρια κρατάνε μέχρι το πρωί, όταν όλοι πια οι επισκέπτες του νησιού έχουν μάθει να λικνίζονται στους ρυθμούς του ικαριώτικου.

Αλλά η Ικαρία δεν είναι μόνο τα πανηγύρια. Είναι και οι απέραντες παραλίες, το πράσινο, τα ορεινά της, η ποικιλομορφία των χωριών της. Και είναι ακόμα η νοοτροπία και η φιλοσοφία ζωής των κατοίκων. Είναι αυτό που ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ονομάσει «slow living» και «well being» ή, αλλιώς, το μυστικό μακροζωίας των Ικαριωτών, που ένα σωρό έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Ποιο είναι αυτό το μυστικό; Αγνά, ντόπια προϊόντα στη διατροφή, συλλογική ζωή, ψυχραιμία στις δυσκολίες και σοβαρή αλλά χαλαρή στάση ζωής. Ακόμη και τώρα, μετά από περίπου 15 χρόνια έντονης τουριστικής ανάπτυξης, αυτό βλέπουν οι ταξιδιώτες (όσοι θέλουν να το δουν) και επιστρέφουν ξανά και ξανά στο νησί.

Παραλίες: Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι πιο ωραίες και άρα πιο πολυσύχναστες παραλίες. Οδηγώντας από τον Εύδηλο προς τον Να, θα συναντήσετε τον Κάμπο, που αρκετά συχνά έχει μεγάλα κύματα, τη Μεσακτή, τον Αρμενιστή και την παραλία του Να. Στη νότια πλευρά, κοντά στον Αγιο Κήρυκο και στο χωριό Θέρμα θα βρείτε επίσης πολλές ωραίες παραλίες, ενώ μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στα εξωτικά νερά των Σεϋχελλών, επίσης στη νότια πλευρά.

Λίνα Καπετάνιου
kathimerini.gr

ikariastore banner