H ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ για την κινητοποίηση της 6/3 στη Σάμο

Το ανάλγητο πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής αντίκρισαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στη παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη ΔΔΕ Σάμου. Από τη πλευρά των αρμοδίων περίσσεψε για μια ακόμη φορά η υποκρισία και η απάθεια για τη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σχολείο των Φούρνων και τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι μαθητές και οι γονείς τους. Τα αιτήματα που διατυπώνει η εκπαιδευτική κοινότητα και οι φορείς της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίστηκαν, το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς, με αδιαφορία και κυνικότητα.

Περισσότεροι από τριάντα ήταν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων (η οποία με συμπληρωματική στάση προχώρησε στη κήρυξη απεργίας την ημέρα της κινητοποίησης), αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου  Φούρνων που βρέθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο πλοίο. Αφού προηγήθηκε συγκέντρωση και συζήτηση, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί με το πανό της ΕΛΜΕ πορεύθηκαν στα γραφεία της ΔΔΕ Σάμου, όπου στις 12:00 συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Σάμου και από κοινού προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Η απαξιωτική για τους μαθητές και τους γονείς που ταξίδεψαν στη Σάμο στάση του προϊστάμενου της ΔΔΕ, κατέληγε στην απόλυτη άρνηση του να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη για τη κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο των Φούρνων. Δήλωσε μάλιστα αναρμόδιος για να κρίνει αν οι μαθητές των Φούρνων (στο σχολείο θυμίζουμε ότι διορίζονταν αναπληρωτές ακόμη και τον Γενάρη, το Φλεβάρη και το Μάρτη) μπορούν με ισότιμο τρόπο να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες. Ευθύνη όμως που δε δίστασε να αναλάβει η αρμόδια σύμβουλος, η οποία τεκμηριώνει, επικαλούμενη μάλιστα την επιστημονική της ιδιότητα (!) , ότι με εξαίρεση το μάθημα πολιτικής παιδείας της Α’ λυκείου, η διδασκαλία των υπόλοιπων μαθημάτων κρίνεται επαρκής!

Τελικά μετά την επίσκεψη στη Σάμο το παζλ των απαντήσεων των αρμοδίων για τη κατάσταση στους Φούρνους ολοκληρώνεται ως εξής:
-Το υπουργείο που είναι αυτό που διορίζει εκπαιδευτικούς στους Φούρνους ακόμη και τον Μάρτη δηλώνει άγνοια του προβλήματος!
- Ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Σάμου νίπτει τας χείρας του, λέγοντας ότι όσον αφορά τα δικά του καθήκοντα έπραξε τα προβλεπόμενα και ότι από εκεί και πέρα καμία θέση δε μπορεί να πάρει για το αν έχουν διδαχθεί επαρκώς τα μαθήματα, οι μαθητές ενός σχολείου στο οποίο ο ρυθμός άφιξης των εκπαιδευτικών ήταν ένας… κάθε μήνα!
- Η επιφορτισμένη με την ευθύνη της παιδαγωγικής καθοδήγησης, σύμβουλος, επιβεβαιώνει ότι με εξαίρεση τα μαθήματα που θα αρχίσουν το Μάρτη, όλα τα υπόλοιπα (είτε άρχισαν Γενάρη, ή Φλεβάρη, ή Δεκέμβρη) έχουν διδαχθεί επαρκώς και ότι μπορούν ο μαθητές των Φούρνων να συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους στην εκπαίδευση και να πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις!

Αυτό είναι το κάδρο της υποκρισίας και του κυβερνητικού θεάτρου, που εδώ και μήνες παίζεται σε βάρος των μαθητών των Φούρνων, με την ανοχή, την ευθύνη και την καθοδήγηση υπουργείου, ΔΔΕ και συμβούλων. Και εύλογα γεννήθηκε σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς το ερώτημα: Αν κρίνεται φέτος η διδασκαλία στους Φούρνους επαρκής, τότε ποιος ο λόγος να λειτουργούν τα σχολεία από το Σεπτέμβρη;

Και εύλογα προέκυψε το συμπέρασμα ότι στόχος της αναπλήρωσης των ωρών που χάθηκαν από την μια εβδομάδα κατάληψης στους Φούρνους, που επέβαλε υπουργείο και ΔΔΕ, δεν ήταν βέβαια η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, που ομολογούν οι αρμόδιοι ότι δεν είναι και αναγκαίες για την επαρκή διδασκαλία. Μοναδικός στόχος ήταν η ποινικοποίηση του αγώνα τους, η πειθάρχηση και η υποταγή στη πολιτική που αφήνει το σχολείο τους χωρίς καθηγητές και το οδηγεί στην εγκατάλειψη. Γιατί, αλάνθαστο κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη.

Μετά την κινητοποίηση στη ΔΔΕ Σάμου ακολούθησε συνέντευξη τύπου των δυο εκπαιδευτικών σωματείων, όπου εκτέθηκαν τα γεγονότα και τα συμπεράσματα από την κινητοποίηση και αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής και του νέου νόμου για το λύκειο για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Επιβεβαιώθηκε η βούληση εκπαιδευτικών, γονέων αι μαθητών να συνεχίσουν με κάθε τρόπο και μέσο τις κινητοποιήσεις, μέχρι τα αιτήματα μας να εισακουστούν. Δεν θα επιτρέψουμε στους εμπνευστές, τους τοπικούς φορείς και πάσης φύσεως απολογητές αυτής της ανάλγητης πολιτικής να βάλουν λουκέτο στο σχολείο των Φούρνων, όπως και σε κανένα άλλο σχολείο.

ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ
ΕΥΔΗΛΟΣ 09/03/2014

ikariastore banner