Γιατί ένας Θεσσαλονικιός πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί την Ικαρία

Στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι λέμε ότι «σαν την Χαλκιδική δεν έχει», ωστόσο υπάρχει ένα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, το οποίο ταιριάζει όσο λίγα μέρη με την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία του Θεσσαλονικιού. Ο λόγος για την Ικαρία. Το νησί που πήρε το όνομα του από τον γιο του Δαίδαλου, Ίκαρο, κατέχει το μυστικό τις μακροζωίας και γενικά έχει βρει το νόημα της ζωής. Τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις τουριστών από τη Θεσσαλονίκη στην Ικαρία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς σε αυτό βοηθά και η αεροπορική σύνδεση του νησιού με την πόλη μας, με σχεδόν καθημερινές πτήσεις.

«Χαλαρά
Μπορεί το «χαλαρά» να έχει συνδεθεί με τη Θεσσαλονίκη, στην Ικαρία όμως έχει την απόλυτη εφαρμογή, καθώς όσο και αν θέλουμε να νομίζουμε ότι στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας λειτουργούμε με χαλαρούς ρυθμούς, στην πραγματικότητα δεν ξεφεύγουμε και πολύ από τους ρυθμούς μιας μεγαλούπολης, με μποτιλιάρισμα και πολλή βαβούρα. Στην Ικαρία, ο ήχος του κύματος κυριαρχεί, ενώ στα περισσότερα ταβερνάκια και τις παραλίες δεν ακούγεται τίποτα άλλο εκτός από ήρεμη μουσική.

Ένα νησί μια οικογένεια
Οι κάτοικοι στο νησί του Ίκαρου δεν σε βλέπουν σαν κινούμενο πορτοφόλι και αυτό φαίνεται από το βλέμμα τους και τον τρόπο με τον οποίο σε καλωσορίζουν στο μαγαζί τους. Μπορεί να περιμένεις λίγο παραπάνω για να φας, αλλά είπαμε, είμαστε στην Ικαρία, το νησί όπου δεν χρειάζεται να βιάζεσαι για τίποτα.
Το οικογενειακό κλίμα τουριστών και κατοίκων ενισχύει όσο και αν δεν το φαντάζεστε, το συνεχές ότοστοπ. Ξεκινώντας από το λιμάνι του Άγιου Κήρυκα ή του Εύδυλου, δεν υπάρχει περίπτωση να μη συναντήσετε ένα τουρίστα να σας κάνει σήμα για να τον πάρετε μαζί σας. Ακόμα και αν δεν μπορέσετε να τον πάρετε γιατί είστε φορτωμένοι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρει κάποιον κάτοικο ή τουρίστα να τον βοηθήσει να πάει στον προορισμό του.

24 ώρες διασκέδασης για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια
Στην Ικαρία μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε παραλίες όπως η Μεσακτή, ο Νας ή στις φημισμένες Σεϋχέλλες, μια παραλία που αξίζει να κατέβεις στην κυριολεξία ένα γκρεμό για την απολαύσεις.
Μπορεί στα περισσότερα νησιά η διασκέδαση να βρίσκεται στις παραλίες, στην Ικαρία όμως η «τρέλα» πάει στα βουνά. Η νεολαία και όχι μόνο απολαμβάνει το φαγητό της στα ορεινά , σε χωριά όπως ο Χριστός και ο Άγιος Πολύκαρπος. Σίγουρα δεν θα πρέπει να φύγετε από το νησί, αν δεν πιείτε το ποτό σας στη «Σκνίπα» ή το «Δενδρόσπιτο» , αν δεν πιείτε κρασί και φάτε μεζεδάκια στα παραδοσιακά καφενεία που υπάρχουν στις πλατείες ή αν δεν φάτε το ξακουστό σουβλάκι του Μητσάρα στον Πολύκαρπο. Τέλος μπορεί να μην έχει γραφτεί σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάστε μπανόφι ή κάποιο άλλο γλυκό από τα χέρια των γυναικών του γυναικείου συνεταιρισμού στο Χριστό Ραχών.

Τα πανηγύρια
Όταν λες ότι έχεις πάει σε πανηγύρια, γεμάτα κόσμο, κέφι και πότο και δεν έχεις πάει σε αυτά της Ικαρίας, τότε δεν έχεις πάει σε κανένα. Τα πανηγύρια είναι το βασικό εγχώριο «προϊόν» του νησιού. Αποτελούν παράδοση. Δεν γίνεται να επισκεφθείς την Ικαρία και να μην πας σε πανηγύρι εκτός αν είσαι, άτυχος και πέσεις σε περίοδο που δεν είναι προγραμματισμένο κανένα, κάτι υπερβολικά σπάνιο. Αλλά ακόμα και παραδοσιακό πανηγύρι να μην πετύχεις είναι εξαιρετικά πιθανό, να δεις ξαφνικά ντόπιους και τουρίστες να πιάνουν ο ένας τον ώμο του άλλου και να χορέψουν για ώρες παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια.

thestival.gr με πηγή thesout.gr