Γιακαλής: Η αλαζονεία της Περιφερειακής Αρχής εμποδίζει την δημιουργία κοινού μετώπου για τα νησιά μας

Δήλωση του Νάσου Γιακαλή, επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο :

Χθες είχαμε άλλη μια κακή μέρα για τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Η κα Περιφερειάρχης αγνοώντας επιδεικτικά τις παραινέσεις, τις προτάσεις, τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, προχώρησε σε ένα ακόμη Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο για μια ακόμη φορά προτίμησε να έχει τον γνωστό υποβαθμισμένο χαρακτήρα που μεθοδευμένα έχει φροντίσει να επιβάλει από την αρχή της θητείας της.

Προφανώς πρόκειται για μια κατάσταση που δεν μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε πλέον σοβαρά την ευρύτερη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής η οποία παρασυρμένη ίσως από την  “ζαλάδα της εξουσίας” καταπατά δημοκρατικές λειτουργίες προκειμένου να εφαρμόσει ένα μη σχέδιο σε όσους τομείς καταπιάνεται.

Προφανώς η απόφαση μας να αποχωρήσουμε για μια ακόμη φορά έγινε γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να νομιμοποιήσουμε πρακτικές που δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες  αλλά κυρίως να συμμετέχουμε σε πράξεις αμφιβόλου νομιμότητας.

Μετά από αλλεπάλληλα ταξίδια σε Ευρωπαϊκές χώρες  τόσο η Περιφερειάρχης όσο και οι συνεργάτες της, προσπάθησαν τις προηγούμενες μέρες να μας πείσουν ότι βρήκαν λύση στο προσφυγικό ζήτημα με τις συνεννοήσεις που έκαναν με Περιφερειάρχες άλλων χωρών. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μας πουν ότι θα γίνουν και απευθείας “αποστολές” προσφύγων από την Λέσβο σε πόλη της Ισπανίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα μας είπαν ότι θα πάρουν δάνειο 2.000.000 ευρώ και ποιος ξέρει τι θα ακούσουμε στη συνέχεια.

Μετά ακολούθησε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου με μοναδικό θέμα το προσφυγικό και εκεί δυστυχώς είχαμε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να  διαπιστώσουμε την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων για τις οικονομικές συνέπειες και για την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στα νησιά.

Δυστυχώς η υποβάθμιση των νησιών συνεχίζεται η εικόνα τους δυσφημείται και κανένας δεν είναι σε θέση να πει πως αυτό μπορεί να αναστραφεί. Είμαστε στην ουσία στο έλεος μιας τραγικής συγκυρίας και δεν είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσουμε τα νησιά μας, γιατί κυριαρχεί η μικροπολιτική και η αλαζονεία αντί να επιδιωχθεί η συνεννόηση για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου  που να αντιμετωπίσει δυναμικά τα προβλήματα.

Η γνώμη μας είναι ότι αν δεν αλλάξουμε άμεσα ρότα τότε τα προβλήματα θα διογκωθούν και τότε θα είναι αργά για κάθε πρωτοβουλία.

Δίνεται καθημερινά η εντύπωση ότι υπάρχει έκδηλη αδυναμία και αυτό κάποιοι το εκμεταλλεύονται σε βάρος των νησιών μας.

Όλα αυτά όμως δεν αντιμετωπίζονται με υποβαθμισμένους θεσμούς και με ανύπαρκτες θέσεις. Αντιμετωπίζονται με κοινή δράση όλων των φορέων και με υπεύθυνη στάση όλων όσων εκπροσωπούν θεσμούς.

Άποψη μας είναι ότι κανένας δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για τα νησιά μας αν εμείς δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι πραγματικά θέλουμε να γίνει.

ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ikariastore banner