Γιαγιά, έγινα γιαγιά!

5 γενιές ικαριώτικης οικογένειας.

Γιαγιά θρύλος: Σφεντόνα και αρχηγός. Δύο από τα παρατσούκλια που την συνόδευσαν σε όλο τον αιώνα που έζησε. Γρήγορή, αποτελεσματική, ψυχόπονη, βασανισμένη. Πολύ νέα, στα 38, έχασε τον άντρα και από 5 παιδιά που γέννησε τής έμεινε μόνο η μαμά μου. Της είχε αφήσει και ο γιος της 2 παιδιά, λατρεία!
Η μαμά μου όσα παιδιά κι αν έκανε ήταν καλοδεχούμενα. Εκείνη δούλευε και η γιαγιά μάς μεγάλωνε, είχαμε μία δεύτερη μάνα. Μην τολμούσε κάποιος να μας πειράξει, έμπαινε μπροστά και μας υπεράσπιζε. Ανησυχούσε για την ζωή μας γιατί είχε το βάρος των δικών της παιδιών που είχαν πεθάνει. Μέχρι που δε δίστασε να μπει σε ελικόπτερο στα 94 της χρόνια, να συνοδεύσει τον μικρό μας αδερφό όταν χτύπησε με τη μηχανή.

Δεν ήθελε να μας στεναχωρεί με τα δικά της βάσανα. Πολλές φορές την έβρισκα στον κήπο να κλαίει κάτω από το μαύρο της μαντήλι που δεν έβγαλε ποτέ.

«Πάμε μέσα παιδί μου να ετοιμάσουμε το φαγητό, μάζευα κάτι ντομάτες και κάτι μπήκε στο μάτι μου».

Έτυχε να την κάνω πρώτη προγιαγιά. Η χαρά την απερίγραπτη. Μετά ακολούθησαν κι άλλα παιδιά, πολλά παιδιά και από τα επτά αδέρφια μου και από τα παιδιά του γιού της. Αγωνιούσε και γι’ αυτά. Μεγάλωσε και η κόρη μου και έμεινε έγκυος.. Ήταν Παραμονή Πρωτοχρονιάς όταν της το είπα, γέλασαν και τ’ αυτιά της.

«Μπράβο, να το κάμει το παιδί και να μου το φέρετε εδώ. Είμαι 99, ένα καλό νέο να με κάνει να ζήσω να δω κι αυτό».

«Καλή χρονιά, Γιαγιά!» φωνάξαμε όλοι! «Εμ σίγουρα θα’ ναι καλή αφού θα δω κι άλλο μωρό στην οικογένεια μου». Γέννησε η κόρη μου και πήγαμε όλοι μαζί με το μωρό στην Γιαγιά. Κάμερες φωτογραφίες, λουλούδια, γέλια, χαρές. Μόλις είδα την Γιαγιά μου της είπα αυθόρμητα χωρίς να το σκεφτώ: ‘’Γιαγιά, έγινα γιαγιά!’’ (έγινε viral). Της δώσαμε το μωρό, καθίσαμε πανευτυχείς όλοι γύρω της και μου εκείνη μου έδωσε μια απάντηση που με συγκίνησε:

«Πώς αισθάνεσαι, Γιαγιά, που κρατάς το τρισέγγονό σου;», υπήρξε μια μικρή σιγή, δεν θα την ξεχάσω ποτέ, γύρισε και μας κοίταξε: «Σαν βασίλισσα»!!!

Ήταν Μάης 2004 και ήταν 99 χρονών.

Ιούνη του 2005, 100 χρονών μάς άφησε να πάει να ξεκουραστεί όπως μας έλεγε.

Ελένη Καρίμαλη
Η Ελένη μαγειρεύει και σας υποδέχεται στο παραδοσιακό κατάλυμα στο κτήμα της Οικογένειας Καρίμαλη στην Πηγή Ικαρίας

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Ελένης Καρίμαλη.

ikariastore banner