Γη δώσαμε, θα δώσουμε και ύδωρ;

Στην αρχή πίστεψα ότι πρόκειται για ένα ακόμη «τρολάρισμα», άλλη μια από τις ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, διαβάζοντας ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ορίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση ο κ. Στ. Σταυρίδης, ιδιοκτήτης της εταιρίας “Ιdeal piscines”, της γνωστότερης εταιρίας κατασκευής πισίνων στην Ελλάδα.

Ανοίγοντας την ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ δυστυχώς η πληροφορία επιβεβαιώθηκε. Η κυβέρνηση είτε θέλει να μας δείξει ότι έχει πολύ χιούμορ, καταλήγοντας σε μια τέτοια επιλογή, είτε φανερώνει ξεκάθαρα ποια είναι η πολιτική της στη διαχείριση του νερού. Ανέθεσε στον άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια με την επιχειρηματική του δραστηριότητα προωθούσε την υπερκατανάλωση και αλόγιστη σπατάλη νερού, τη διαχείριση των υδάτων της πρωτεύουσας. Πριν λίγες ημέρες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι μελετάει την αναδιάρθρωση των 7 τιμολογιακών κλιμακίων της εταιρείας σε 4 για τους καταναλωτές με πρόθεση να μειώσει τις τιμές και να πριμοδοτήσει επιπλέον την κατανάλωση νερού χωρίς απώλεια εσόδων!!! Την ίδια ώρα στην κεντρική σελίδα της ΕΥΔΑΠ προβάλλεται η διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας του 1995 για την προστασία του νερού, «επίκαιρη όσο ποτέ» όπως αναφέρεται, με τίτλο 'Ας φυλάξουμε το νερό, σαν το πιο πολύτιμο αγαθό'.

Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων είναι περιβαλλοντικό αλλά και βαθιά πολιτικό και αφορά όλους μας. Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να είναι πηγή κέρδους, η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα. Η βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα για το περιβάλλον και την υγεία, ενώ παίζει σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στον κύκλο του κλίματος. Οφείλουμε ως πολίτες να προστατεύσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και να σταθούμε απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των εταιρών διαχείρισης υδάτων σε όλη τη χώρα. Το θέμα αφορά όλη την Ευρώπη και στα πλαίσια αυτά, εξελίσσεται και μια πανευρωπαϊκή καμπάνια που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Και για να μην επαναπαυόμαστε εμείς οι νησιώτες …..η «ΕΥΔΑΠ Νήσων» μάς γυροφέρνει.

Μιχάλης Μπάκας
mibakas@gmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Μιχάλη Μπάκα.