Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Αιγαίου (17-18/3/14)

Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 17ης και 18ης Μαρτίου 2014 ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως εν συντομία παρουσιάζονται παρακάτω:

Για το ζήτημα της λειτουργίας σφαγείων στη Σάμο, σημειώσαμε ότι για το θέμα έχουμε κάνει παρεμβάσεις και κατά το παρελθόν αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θυμόμαστε το ζήτημα κάθε χρόνο πριν το Πάσχα με την πίεση των κτηνοτρόφων χωρίς καμία άλλη προετοιμασία. Ως Οικολογικός άνεμος είχαμε καταθέσει ερώτηση προς την περιφερειακή αρχή για την έλλειψη σφαγείου στα νησιά της Σάμου, Ικάριας και Φούρνων και την προβληματική λειτουργία των σφαγείων στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου στις 13 Μαρτίου 2012 χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση από την περιφερειακή αρχή. Στην ερώτηση μάλιστα προτείναμε τη λύση των κινητών σφαγείων, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το ζήτημα. Τα κινητά σφαγεία είναι μια πρακτική σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμοί 852/2004-853/2004) και αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κλασικά σφαγεία, τουλάχιστον για γεωργικές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση σημειώσαμε ότι πρέπει την κατάσταση να την πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι με την σύμπραξη τους σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις έτσι ώστε οι ίδιοι να λύσουν τα προβλήματα τους.

Καταθέσαμε πρόταση ψηφίσματος προς το περιφερειακό συμβούλιο που έγινε ομόφωνα αποδεκτή (με την αποδοχή του από τον κ Μ. Βασιλιά μόνο ως προς το ανθρωπιστικό τμήμα του) για το τραγικό ναυάγιο των μεταναστών στη Λέσβο όπου χάθηκαν 7 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι δύο. Η πολύνεκρη τραγωδία είναι ένα ακόμα επεισόδιο του δράματος που ζούμε στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Το βάρος της ευθύνης για το χαμό αυτών των ανθρώπων πέφτει σ' όλη τη δυτική «πολιτισμένη» κοινωνία μας. Είναι σημαντικό να αφήσουμε στην άκρη τον επικίνδυνο λαϊκισμό, και να συζητήσουμε νηφάλια για μια πολιτική ασύλου που δε θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για μια μεταναστευτική πολιτική που θα συμφιλιώνει τις αγωνίες και τα θεμιτά συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών. Παράλληλα, όμως, είναι ώρα να τεθεί ακόμη πιο έντονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αναθεώρηση των συμφωνιών Δουβλίνο ΙΙ και να δοθεί σε κάθε πρόσφυγα δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος σε ποια χώρα από τις 27 θέλει να ζητήσει άσυλο, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα έφθασε πρώτα. Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στο δράμα των οικογενειών αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου θα συμβάλει στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς ταφής τους, παρέχοντας στις οικογένειες τους όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ώστε τουλάχιστον να βρίσκουν γρήγορα, εύκολα και αξιόπιστα τους/ις νεκρούς/ές τους

Για τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 σημειώσαμε ότι για εμάς αποτελεί θετική εξέλιξη η προτεραιότητα για στροφή προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, η προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η προώθηση της περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας και της αποδοτικής χρήσης των φυσικών πόρων αλλά και ένα ζήτημα κλειδί για τα νησιά μας που αφορά στην προώθηση βιώσιμων μεταφορών και αντιμετώπιση των προβλημάτων σε υποδομές. Το ζήτημα είναι πώς θα γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί στην περίοδο κρίσης που βιώνουμε σήμερα χωρίς να μας οδηγεί η ανάγκη για απορρόφηση των κονδυλίων αλλά το όραμα για βιώσιμο μέλλον για τα νησιά μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς στον Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας από τον Απρίλιο του 2013. Το ερώτημα όμως είναι το ποιοι θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. Η σημερινή περιφερειακή αρχή αλλά και οι περισσότεροι από τους Δημάρχους των νησιών μας καλούνται εφαρμόσουν πολιτικές που δεν πιστεύουν, δεν καταλαβαίνουν και είναι εκτός της παλαιοκομματικής πολιτικής τους φιλοσοφίας. Περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Αυτή είναι η δική μας πολιτική πρόταση, αυτό είναι το όραμα μας. Σε κάθε περίπτωση ο λαός θα δώσει τη λύση με τις επιλογές του στις προσεχείς εκλογές.

ikariastore banner