ΒΙΝΤΕΟ: Χρονικό Ικαριακής Επανάστασης – Μια μαρτυρία ντοκουμέντο

Ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Για αυτούς που αγαπούν την ιστορία. Η ιστορία δεν είναι αριθμοί και μάχες αλλά άνθρωποι και στιγμές.

Στις 17 Ιουλίου του 1912 ξεκίνησε η ένοπλη επανάσταση των κατοίκων της Ικαρίας κατά του Τουρκικού ζυγού. Η πρώτη πράξη της Γενικής Επιτροπής, 18 Ιουλίου 1912, ήταν να διορίσει τον Γιώργη Σταματίου Φουντούλη (Ψαρά) 1870-1942 ...αρχηγόν πασών των στρατιωτικών δυνάμεων της Νήσου...

Παρακαλείσθε όθεν όπως αναλάβητε το υψηλόν καθήκον σας μετά ζήλου και ενθουσιασμού...

Η Ικαρία ελευθερώθηκε, αλλά οι διεθνείς συνθήκες δεν επέτρεπαν την ένωση της με την Ελλάδα. Έμεινε ως ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ για πέντε μήνες μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 1912, που το αντιτορπιλικό «Θύελλα» αποβίβασε άγημα του ελληνικού στόλου στο νησί και πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της ένωσης της Ικαρίας με την Ελλάδα.

Ο Ηλίας Γεωργίου Φουντούλης 1900-1999, καθηγητής φυσικών, την ημέρα της επανάστασης ήταν 12 ετών. Σε αυτό το βίντεο διηγείται το χρονικό της επανάστασης στον Χρυσόστομο Ηλία Φουντούλη, όπως το είχε ζήσει και όπως το θυμόταν. Ήταν Πάσχα του 1989, στον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας.

ikariastore banner