2 μήνες απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί του ολοήμερου σχολείου μέσω ΕΣΠΑ

Απλήρωτοι για δύο μήνες παραμένουμε οι εκπαιδευτικοί που έχουμε προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και έχουμε τοποθετηθεί στα ολοήμερα τμήματα. Το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται πως η αργοπορία οφείλεται στην καθυστέρηση της καταβολής της επόμενης δόσης της χρηματοδότησης από την ΕΕ στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα «στήριξης του ολοήμερου». Ακόμη, το υπουργείο δε δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα πληρωθούμε αλλά μας πάει από βδομάδα σε βδομάδα.

Είναι απαράδεκτο εκπαιδευτικοί να δουλεύουμε μακριά από το σπίτι μας, από τις οικογένειες μας, να μένουμε απλήρωτοι και να μην μπορούμε όχι μόνο να πληρώσουμε ενοίκια, δάνεια, βενζίνες αλλά ούτε  καν να καλύψουμε βασικές ανάγκες επιβίωσης. Κάθε χρόνο οι αναπληρωτές έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλεια αν θα δουλέψουμε, τις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, το ότι προσλαμβανόμαστε στη μέση της χρονιάς και την έλλειψη προοπτικής μονιμοποίησής μας. Κάθε χρονιά οι αναπληρωτές ειδικά του ΕΣΠΑ αγωνιούμε αν θα μας βάλουν το μισθό έγκαιρα ή αν θα μείνουμε απλήρωτοι για μήνες. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο δεν καταβάλλει το μισθό στους εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ.

Αυτό το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Χιλιάδες εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δουλεύουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να ρίξουν στα τάρταρα τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Θέλουν να μας μάθουν να βολευόμαστε με λίγες μέρες δουλειάς, με λίγους μήνες, να επιβιώνουμε με ψίχουλα, να μην διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, να θεωρούμε  «πολυτέλεια» βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως είναι οι άδειες, οι αυξήσεις στους μισθούς, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.α. Όλα αυτά τα κάνουν για έναν και μόνο λόγο. Για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών και να φορτωθεί ο λαός την κρίση τους.

Δεν τους χρωστάμε τίποτα. Ούτε ένα ευρώ να μη δεχτούμε να πληρώσουμε για την κρίση τους. Γιατί τα λεφτά από τις δανειακές συμβάσεις που παίρνονται δεν πάνε για μισθούς και συντάξεις. Αυτές καλύπτονται από τους φόρους των εργαζομένων. Πάνε για να έχουν οι επιχειρήσεις ζεστό χρήμα.

Στο υποβαθμισμένο σχολείο της «αγοράς» και των επιχειρήσεων, όπως τσακίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα, έτσι τσακίζονται και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Τα δικαιώματα των αναπληρωτών είναι καταστρατηγημένα. Για τη φετινή σχολική χρονιά οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν μέσω ΕΣΠΑ και μειώθηκε ο αριθμός των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ακόμη, οι περισσότεροι συνάδελφοι έμειναν εκτός , ενώ δεν ήταν λίγοι  οι αναπληρωτές που δήλωσαν παραίτηση καθώς αδυνατούσαν  να ανταποκριθούν στα έξοδα των μετακινήσεων.

Σε αυτές τις συνθήκες η ενότητα όλων των κλάδων, όλων των εργαζομένων είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Δε χωρά διαχωρισμός σε συμβασιούχους και μόνιμους, σε αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού και σε αναπληρωτές ΕΣΠΑ, σε αναπληρωτές πλήρους και αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου. Ο εχθρός των εργαζομένων είναι κοινός. Είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μέσω του «νέου σχολείου» υποταγμένους εργαζόμενους με μισθούς εξαθλίωσης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης.

Υπάρχει ανάγκη οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς, με τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους να παλέψουμε για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και ενάντια στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Να δυναμώσει η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στους συλλόγους μας, να δίνουμε μάχες, να εφοδιαζόμαστε με αντοχή για να ανταπεξέλθουμε στους αγώνες ώστε να αντιπαλέψουμε το σύνολο της αντιλαϊκής επιδρομής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ». Να μην κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας, να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, να πούμε ΟΧΙ στο «σχολείο της αγοράς» και να απαιτήσουμε Ενιαία Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Απαιτούμε:
Να πληρωθούν άμεσα οι αναπληρωτές των ολοημέρων μέσω ΕΣΠΑ στην εκπαίδευση
Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός χωρίς καθυστερήσεις
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς-και όχι μετά τα Χριστούγεννα-για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Π.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr