Ψήφισμα απεργιακής συγκέντρωσης σωματείου ξενοδοχουπαλλήλων Ικαρίας

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό – Ξενοδοχεία στην Ικαρία στην Απεργιακή συγκέντρωση στις 23 Αυγούστου 2011, μετά την ψήφιση όλων των τελευταίων αντεργατικών νόμων από την κυβέρνηση και τα κόμματα  των μεγαλοεργοδοτών, και αφού εκτιμήσαμε τα πορίσματα και τις προτάσεις της επιτροπής «εμπειρογνωμόνων» του Υπουργείου Εργασίας αποφασίσαμε:

1. Να καταγγείλουμε το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και την κυβέρνηση για το ανελέητο χτύπημα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα από τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ για σερβιτόρους, μάγειρες, λαντζέρηδες, καθαρίστριες, καμαριέρες.

2. Καταγγέλλουμε το ΣΕΤΕ, την ΠΟΞ, για την προσπάθεια συκοφάντησης των κινητοποιήσεων φορέων και κλάδων που βρίσκονται σήμερα στους δρόμους για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι εργαζόμενοι του κλάδου στέκονται αλληλέγγυοι σε όποιον αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο τουρισμός για εμάς αποτελεί λαϊκό δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους. Αυτό που πλήττει τον τουρισμό είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που τον έχει κάνει πανάκριβο εμπόρευμα και όχι οι λαϊκές κινητοποιήσεις.

3. Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές εκείνες δυνάμεις σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία που έβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια πλάτη για να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα και σήμερα η κατάργηση των ΒΑΕ. Θα απορρίψουμε κάθε ελιγμό ματαίωσης των κινητοποιήσεων και θα πάρουμε την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα χέρια μας με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

4. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν θα πειθαρχήσουμε σε κανένα κυβερνητικό μέτρο που θα μπει εμπόδιο στις κινητοποιήσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Διεκδικούμε:
• Να μην αποχαρακτηριστούν Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να μην περάσει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ και να επεκταθεί στην Αγροτιά και στους ΕΒΕ. Ένταξη στα ΒΑΕ των βοηθών σερβιτόρων, των διανομέων, των μπουφετζήδων, των αποθηκάριων, όσων εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια.
• Κατάργηση των ελαστικών ωραρίων και ελαστικών μορφών εργασίας. Πλήρης - Σταθερή εργασία.
• Διατήρηση των ευνοϊκών προϋποθέσεων για επιδότηση ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό. Επίδομα ανεργίας 1.120 € για όσο διαρκεί η ανεργία.
• Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος και το κόστος να βαραίνει το κράτος και τους εργοδότες.
• Μείωση του χρόνου εργασίας (6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο) και αύξηση των ημερών αδείας, καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.
• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
• Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης (55 για τις γυναίκες και 60 για τους άνδρες) και στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
• Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ασφάλιση.
• Λήψη όλων των μέτρων ΥΑΕ στους χώρους δουλειάς, ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, ανάπτυξη όλων των υποδομών και διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες).
• Δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
• Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
• Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προσχολικής ηλικίας του παιδιού.
• Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής (εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κ.ά.) στους χώρους εργασίας.
• Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου, η οποία είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης του εργαζόμενου.
• Συνέχιση της λειτουργίας και των 2 παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία, επέκταση των υπηρεσιών του ΙΚΑ και στους φούρνους έτσι ώστε να καλυφθούν ουσιαστικά η ανάγκες των ασφαλισμένων στα νησιά μας .

Ικαρία, 23 Αυγούστου 2011

ikariastore banner