Κοινή ανακοίνωση συνδικάτων Επισιτισμού - Τουρισμού

Κοινή ανακοίνωση, σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, εξέδωσαν τα συνδικάτα Επισιτισμού και Τουρισμού, καλώντας όλους τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα της χώρας, να αντιδράσουν στις αλλαγές αυτές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας, ακυρώνεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του εν λόγω κλάδου, καθώς καταργείται η πενθήμερη εργασία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, προβλέπει ότι «η εργασία που παρέχεται την έκτη μέρα της βδομάδας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%».

Κάνοντας, λόγο λοιπόν για έκτη ημέρα απασχόλησης, καταργείται η πενθήμερη εργασία (40 ώρες/εβδομάδα), και μειώνεται και η προσαύξηση που θα δίδεται στους υπαλλήλους για την εργασία του Σαββάτου/Κυριακής από 50% σε 30%. Από την προσαύξηση αυτή, αποκλείονται οι εποχιακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα δικαιούνται μόνο το νόμιμο ημερομίσθιο.

Τη Δευτέρα 26 Απρίλη 2010, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή συνδικάτων επισιτισμού και τουρισμού και σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων και λοιπών εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΕ, με δελτίο τύπου στις 22/4/10, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφασή αυτή του υπουργείου, ειδικότερα σε έναν κλάδο που οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία, και ζήτησε την επαναφορά της αρχικής διάταξης του Νόμου περί προσαύξησης σε όλους τους κλάδους και δραστηριότητες χωρίς καμία εξαίρεση.

Το ΠΑΜΕ, υποστηρίζοντας ότι η ΓΣΕΕ κοροϊδεύει, καθώς η τελευταία, θεωρούσε ότι το νέο νομοσχέδιο θα έλυνε τα προβλήματα της εργατικής τάξης, καλεί τους υπαλλήλους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό να αντιδράσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ikariamag
 

ikariastore banner