Φιλόζωοι Ικαρίας: Ίδρυση και ανάγκη για βοήθεια

photo: Nicote

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη μεθοδεύεται για το νησί μας, καθώς επίκειται η σύσταση ενός Σωματείου Μέριμνας για τα ζώα (αδέσποτα & οικόσιτα) της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:
Στη φάση αυτή υπάρχουν ήδη κάποιοι εθελοντές, αλλά ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΙ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ, ώστε να υπάρχει ένα σωματείο, που να λειτουργεί επίσημα και συστηματικά.
Οι εθελοντές που έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες, έχουν ήδη πετύχει αρκετά:
α) έχουν γίνει επανειλημμένα επισκέψεις στο νησί με στόχο την καταγραφή του αριθμού των βαρελόσκυλων (σκυλιά που δένονται σε σημεία διέλευσης κοπαδιών αιγοπροβάτων με μόνη προστασία τους ένα βαρέλι για σπίτι) και τη μελέτη της ποιότητας ζωής τους. Η κίνηση αυτή έγινε με την πολύτιμη συνεργασία του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (GAWF).
β) έχει διοργανωθεί επίσκεψη σε σχολείο προκειμένου για την ενημέρωση των νέων παιδιών από την SAPT (Stray Action - Pet Therapy Hellas, Αστική-Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία), η οποία χρηματοδοτείται από το μεγαλύτερο φιλοζωικό ίδρυμα στα Ηνωμένα Βασίλεια για σκυλια, Dogs Trust.

ΟΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:
Τη στιγμή αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί μια ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ αδέσποτων και οικόσιτων μικρών ζώων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Νοέμβρη. Θα είναι ένα εξαήμερο πρόγραμμα στείρωσης, στο οποίο συμμετέχουν δύο Έλληνες κτηνίατροι και μία κτηνιατρική νοσοκόμα από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων και την Dog Trust. Οι στειρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στο νησί και αφορούν σκύλους & γάτες, αδέσποτους και οικόσιτους (όποιος έχει κατοικίδια αστείρωτα, μπορεί να μας ενημερώσει, ώστε να συμπεριληφθούν στο σύνολο των ζώων που θα στειρωθούν).

Για το πρόγραμμα αυτό οφείλουμε ευχαριστίες στο Δήμαρχο Ικαρίας, για την παραχώρηση του χώρου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι στειρώσεις, και στους τοπικούς κτηνιάτρους, για την άδεια που παραχώρησαν προκειμένου για την εκπόνηση του προγράμματος.
Οι εθελοντές που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή έχουν καταφέρει να κερδίσουν ως δωρεές παγίδες γατών και κλουβιά από την Angela Collins, Greek Cat Welfare στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από ιδιώτες και εκπονείται από εθελοντές. Είναι όμως σημαντικό να συνεισφέρει το σύνολο της κοινωνίας μας, ώστε να δείξουμε έμπρακτα την ανταπόκριση και την ευγνωμοσύνη μας για το έργο αυτό, που αφορά όλη την ικαριακή κοινωνία.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ:
1) Να βοηθήσουμε με τη φυσική μας παρουσία με το πρόγραμμα στείρωσης (να δηλώσουμε κάποιες μέρες και ώρες που θα μπορούσαμε να προσέλθουμε και να συνεισφέρουμε)
2) Να συνεισφέρουμε οικονομικά (το κόστος των στειρώσεων είναι ΜΟΝΟ 6€ για κάθε αρσενικό γάτο, 12€ για κάθε θηλυκή γάτα, 30€ για κάθε αρσενικό σκύλο και 50€ για κάθε θηλυκή σκυλίτσα).
3) Να κρατήσουμε τις παλιές εφημερίδες (όσες έχουμε στο σπίτι μας ή όσοι εμπορεύονται και έχουν παλιό απούλητο εμπόρευμα). Οι εφημερίδες είναι χρήσιμες κατά τη νάρκωση και την ανάνηψη των ζώων.
4) Να προσφέρουμε έστω και έναν μικρό αριθμό προϊόντων, που θα είναι απαραίτητα για τη διαδικασία: α) σακούλες απορριμμάτων, β) αποσταγμένο νερό, γ) προϊόντα γενικού καθαρισμού  / απορρυπαντικά, δ) χαρτοπετσέτες, χαρτοβάμβακα, βαμβάκια, γάζες, κλπ.
5) Να συνεισφέρουμε όσο και όπως μπορούμε στη σίτιση των εθελοντών (καφέδες, αναψυκτικά, τυρόπιτες, κα)

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ;
Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στα Ανθρωπιστικά Προγράμματα Εκπαίδευσης, τα οποία  αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως μέσο προώθησης της στήριξης όχι μόνο απέναντι στα ζώα αλλά και τους ανθρώπους. Η σημασία του συγκεκριμένου έγκειται κυρίως στο ότι θα μειώσει τον αριθμό των ανεπιθύμητων νεογέννητων (κουταβιών & γατιών), το οποίο συνεπάγεται  ότι θα υπάρχει ένας πληθυσμός υγιής, με περισσότερες πιθανότητες ποιοτικής ζωής λόγω του ελέγχου ή και της εξάλειψης των ασθενειών και της ευκολότερης κάλυψης των αναγκών τους σε τροφή και στέγαση. Η συμμετοχή και η στήριξη αυτού του προγράμματος και της όλης κίνησης οπωσδήποτε προάγει το βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο του νησιού μας. Οι εθελοντές είναι πολύ υπερήφανοι για όσα έχουν επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά χρειάζονται τη βοήθειά μας, για να μπορέσουν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τον τόπο μας.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής / στήριξης:
email: carolandjoemcbeth@gmail.com, Fb: Φιλόζωοι Ικαρίας, τηλ: 6946931924

ikariastore banner