Εκτός από ιστορίες με φαντάσματα που τις βγάζω από το μυαλό μου και τις πλασάρω για κανονικές, ξέρω και μερικές αληθινές που μου τις έλεγε η γιαγιά μου όταν στο σπίτι είχαμε φακές και πήγαινα να τη βρω για να μου φτιάξει αυγοφέτες.

11/07/2012 - 09:31Ο ξένος

Δεν είχα προλάβει να πιω 3-4 γουλιές από τον ελληνικό μου ούτε να καπνίσω ένα ολόκληρο τσιγαράκι, όταν τον είδα να μπαίνει αγουροξυπνημένος στην κουζίνα. Κουλουριασμένη σα σκόρφης πάνω στη ριγέ καρέκλα, αναμαλλιασμένη μέσα στο άσπρο νυχτικό μου έμοιαζα με καλομοίρα...

Η Eλένη γεννήθηκε περίπου του 1920 σ΄ένα χωριό της δυτικής Ικαρίας. Όπως όλα τα επαρχιωτόπουλα της εποχής εκείνης, ακολούθησε πολύ μικρή τον δρόμο της προσφυγιάς και βρέθηκε στις αρχές του 30 εργάτρια στα εργοστάσια της Νέας Ιωνίας στην Αθήνα.

Όχι πως δεν άρεσαν στη γιαγιά τα παραμύθια, όταν είχε χρόνο έπλαθε διάφορα με απίστευτη ευκολία, μα οι δουλειές ήταν πολλές. Μπουγάδα, άπλωμα, τάισμα των ζωντανών, μαγείρεμα, πότισμα, πλύσιμο των πιάτων, καθάρισμα του δωματίου μας, κοινό για κείνη και για τα ανεπρόκοπα εγγόνια... Ε, ήθελε να πηγαίνει για ύπνο «με τις κότες».

Το τελευταίο καιρό στο αγαπημένο μας πλέον ikariamag, είδαμε ένα ενθουσιώδες αφιέρωμα-ύμνο για τη γυναίκα της Ικαρίας. Τι τιμή, τι θαυμασμός, αλλά και τι συγκίνηση! Ευχαριστούμε κύριοι για τα καλά σας λόγια, νιώθουμε πολύ υπερήφανες τώρα.

27/01/2012 - 10:18Η συνάντηση

Η αδερφή μου, μου τσιμπάει το πόδι για να το απομακρύνω από το δικό της. Ιδρώνει λέει αλλά έτσι στριμωγμένες που είμαστε μέσα στο αγροτικό αυτοκίνητο του μπαμπά και με την ζεστή αυτή του Αυγούστου δεν μπορώ να κάνω και πολλά…

- Mωρό μου, έκλεισα εισιτήρια για ξενοδοχείο!!! στρίγγλιζε η Ρένα στο ακουστικό της.
- Τι, δε θα πάμε στους γονείς μου; Αρμενιστή θα μεινουμε; ρώτησε ανυποψίαστος ο Βασίλης.

20/01/2012 - 02:31deja vu

Η Καριωτίνα, η σαγήνη, η επαφή, η γνώση. Μια γνώριμη διαδρομή άγνωστων υπομνήσεων προς την απόλαυση. Μητρικών, σαρκικών, γήινων.

Από την Ικαρία. Σημαίνει, έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα νερού από την Ικαρία. Ξέρετε τι λένε για το νερό στο νησί. Αυτά και χειρότερα. Χειρότερα γιατί πίνει και κρασί από το ίδιο μέρος. Και για το κρασί λένε ακόμη χειρότερα στο νησί. Γυναίκες του νερού και του κρασιού.

Στην εφηβεία άρχισα να φλερτάρω τις επίσης έφηβες κοπέλες τις Ικαριάς. Το πρώτο χτυποκάρδι ήταν για Καριωτίνα, η πρώτη κοπέλα που ερωτεύθηκα καταγόταν κι αυτή από το νησί.

Σελίδες

ikariastore banner