Τι θα λέγατε για έναν υπνάκο;

«Η ακριβής αιτία πρόκλησης του συνδρόμου δεν είναι γνωστή».  Αυτά ειπώθηκαν διά στόματος φίλου-γιατρού για το σύνδρομο της «Ναρκοληψίας»; διαταραχή με συμπτώματα ημερήσιας ανεξέλεγκτης υπερυπνίας, που συνοδεύεται από καταπληξία, υπναγωγικές παραισθήσεις και επεισόδια παραλύσεων.

Οι πτώσεις, είπε ο γιατρός, μοιάζουνε με κρίσεις επιληψίας, ωστόσο θα μπορούσαν να ξεγελάσουν και τους γιατρούς της τηλεοπτικής σειράς Dr. House.  Το «μαρτύριο» των ναρκοληπτικών είναι εντονότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζοντας εναλλαγές μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου με ξαφνική εμφάνιση επιθυμίας ύπνου, όπου κι αν βρίσκονται.  Οι κρίσεις συνοδεύονται από όνειρα τα οποία βιώνονται με πραγματικές εικόνες και ένας μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζει και επεισόδια παράλυσης!!! 

Η ναρκοληψία δεν θεραπεύεται.  Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν 2.000-5.000 άτομα.  Παιδιά που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο δεν μπορούν να πάνε σχολείο, να συμμετέχουν σε εκδρομές ή αθλήματα, να παίξουν, να διασκεδάσουν.  Στην ουσία η ζωή τους είναι κατακερματισμένη, με το φόβο της πτώσης ή του σωριάσματος.  Οι επιστήμονες σχετίζουν τη ναρκοληψία με τη δυσλειτουργία ή την έλλειψη μιας ορμόνης που ονομάζεται υποκρετίνη, η οποία ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και εγρήγορσης.  Η απουσία της έχει ως αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται ο ύπνος και να εμφανίζεται η ανάγκη του απρόσμενα και ανεξέλεγκτα. Άλλοι πάλι χαρακτηρίζουν τη νόσο αυτή αυτοάνοση, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός στρέφεται κατά της ορμόνης και την καταστρέφει.  Τα διεγερτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μπορούν να ελέγξουν το σύνδρομο αυτό, χωρίς όμως να δίνουν οριστική λύση.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ξεκινήσει μία διαφημιστική εκστρατεία.  Αν την πετύχετε στην τηλεόραση αξίζει τον κόπο να ενημερωθείτε για την ασυνήθιστη αυτή νόσο.

Στέλλα Κυριακού
thejackalsk@gmail.com

ikariastore banner