Γελάτε…γιατί χανόμαστε!

Όποιος έχει δει την ταινία «Η μέρα της μαρμότας», μια έξυπνη κωμωδία των αρχών του ’90, με κεντρικό ήρωα έναν γκρινιάρη, μίζερο παρουσιαστή δελτίου καιρού, ο οποίος μπλέκεται σε μια νοσηρή χρονοπαγίδα με αποτέλεσμα να ζει ξανά και ξανά την ίδια μέρα, θα αναρωτηθεί σίγουρα για τους απλούς τρόπους (και τους λόγους φυσικά!) που θα μας βοηθήσουν να απεγκλωβιστούμε από την ανιαρή παθητική επανάληψη-ρουτίνα της καθημερινότητας και θα θελήσουμε να απολαύσουμε τις μικρές χαρές που μας επιφυλάσσει η μέρα, τις οποίες συνηθέστερα βιώνουμε απαρατήρητα.

Κάθισα λοιπόν να σκεφτώ ένα σύντομο συνταγολόγιο και έβαλα…τα γέλια!  Ναι, φυσικά το «γέλιο», με τις τόσες θεραπευτικές ιδιότητες, το αποδέχεται και η σύγχρονη ιατρική.  Να γελάμε με κάθε ευκαιρία!  Το γέλιο είναι δώρο ζωής «μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη μέρα!».  Αφήστε που όταν ξεκινάμε να γελάμε γίνεται μεταδοτικό και συλλογικά μπορεί να συμπαρασύρουμε τον διπλανό μας και να πάθουμε κρίση γέλιου. Πόσες γυναίκες άλλωστε έχουν δηλώσει πως αγάπησαν τον άνδρα εκείνο που τις έκανε να γελάσει;  Είναι το καλύτερο αντι-καταθλιπτικό, μειώνει το αίσθημα της κούρασης και δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας.  Μέσω του γέλιου αυξάνεται άλλωστε η παραγωγή ενδορφίνων, φυσικές μορφίνες, οι οποίες έχουν αναλγητική και χαλαρωτική δράση.

Να γελάμε λοιπόν –έντονα, ξεκαρδιστικά, αβίαστα, τρανταχτά, αυθόρμητα, διακριτικά, συγκρατημένα, …όπως ξέρουμε και νοιώθουμε.

Αυτό το ξέρατε; Ένας ενήλικας γελά περί τις 6.205 φορές τον χρόνο, περίπου 17 φορές τη μέρα.  Ενώ τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές την ημέρα! … LOL -laugh out loud.


Στέλλα Κυριακού
thejackalsk@gmail.com

ikariastore banner