Τα σκυλιά θα παραμείνουν στη θέση τους ... λόγω αμφιβολιών!

μα πιο πολύ απ' ούλα, φοβάμαι τα δίποδα πλάσματα... 

 

Η Ικαρία θεωρείται μια από τις τέσσερις περιοχές του πλανήτη όπου οι κάτοικοι  της ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτή η μακροβιότητα μπορεί να χαρακτηρίζει τους Ικαριώτες, αλλά σίγουρα όχι τα εργαζόμενα σκυλιά του νησιού μας. Διότι ορισμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους (Κτηνοτροφικό Σύλλογο) σαν εργαλεία στην θέση που παλιά υπήρχαν οι «ποριές» (φράχτες στο πλάτος του δρόμου), για να περιορίζουν τα κατσίκια σε συγκεκριμένα σημεία. Εργαλείο, σημαίνει ότι πρέπει να μένουν και νηστικά για να μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Πώς ένα χορτάτο, περιποιημένο σκυλί  θα γαυγίσει στο οποιοδήποτε κατσίκι περνάει την διάβαση; Βέβαια οι συχνότατες επισκέψεις ορισμένων (όχι όλων) κτηνοτρόφων στα δικαστήρια για αγροτικές ζημιές σε καλλιεργητές, ζημιές σε δάση, ακόμα και βοσκοτόπους (δεν επαρκούν για να ταΐσουν τόσα πολλά κατσίκια), αποδεικνύουν ότι ούτε οι σκύλοι, ούτε οι υπηρεσίες (αστυνομία, αγρονομία, κτηνιατρείο), ούτε οι Τοπικές (και των δυο βαθμών Αυτοδιοικήσεις, ούτε τα δικαστήρια μπορούν να περιορίσουν τα κατσίκια (προς το παρόν). 

 

Τα σκυλιά - εργαλεία, μέχρι το 2007 έμεναν δεμένα με ένα μέτρο (και δυο μπορεί) αλυσίδας, έχοντας σα σπίτι τους παλιά σκουριασμένα βαρέλια (παλιούς φούρνους, πλυντήρια κλπ)  κι αν έβγαζαν το εξάμηνο ζωντανά, θεωρούνταν ηρωικά και απολάμβαναν εκτίμησης από τους ιδιοκτήτες τους που τους επιβραβεύουν με το να μείνουν κι άλλο σε αυτές τις τοποθεσίες-συνθήκες. Είμαι μάρτυρας, όπου φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους σκύλους σε συγκεκριμένες θέσεις τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο τα σκυλιά άλλαζαν και τα παλαιότερα δεν τα έβρισκα σε άλλες θέσεις. Τον Ιούνιο του 2007 γίναμε θέμα συζήτησης (στην αρχή στους φιλοζωικούς κύκλους.) σε Ευρώπη - Αμερική - Ελλάδα όταν η δραματική αυτή κατάσταση παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ. Τον Οκτώβρη του 2007 η βουλευτής της Ν.Δ. κ. Φ. Πιπιλή με επιστολή-καταγγελία της προς την εισαγγελέα Σάμου κ Κατσή, ζήτησε το σταμάτημα αυτής της κατάστασης, στις 2/9/08 στην ολομέλεια της Βουλής με θέμα συζήτησης το ν/σ «ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις» για πρώτη φορά ενημερώθηκαν άπαντες  για το τραγικό θέμα. Στις 22/9/08 με επιστολή της υπογραμμίζει τα τραγικά δεδομένα της υπόθεσης. Τι έγινε; ΤΙΠΟΤΑ.

Με νέα επιστολή παρακαλεί την εισαγγελέα για την κοινοποίηση του πορίσματος της έρευνά της και τις απαιτούμενες από τον νόμο ενέργειες της.

Κατά την διάρκεια των 2008 - 2009 και ο Περιφερειάρχης κ Λέκκας και ο Νομάρχης κ. Κάρλας δέχονταν πιέσεις για το θέμα των κακών συνθηκών διαβίωσης των σκύλων, και τις μετέφεραν προφορικά και γραπτώς στις υπηρεσίες τους, αλλά...ΤΙΠΟΤΑ.  Στις 29/4/09, με διαταγή ο Γεν. Αστυνομικός Δ/ντης Χ. Δεσποτέλης ζήτησε από την Α.Δ. Σάμου να συνεργαστεί με τις κατά τόπους συναρμόδιες αρχές αλλά και με τους τοπικούς φιλοζωικούς Συλλόγους προκειμένου τα σκυλιά αυτά να περισυλλεχθούν και να προστατευθούν. Επίσης ζήτησε να εφαρμοστούν τα νόμιμα σε βάρος των υπευθύνων, σε συνεννόηση με την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Τι έγινε; ΤΙΠΟΤΑ. 

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία με κείμενο της, εκτός των άλλων, «καταδικάζει τις συγκεκριμένες συμπεριφορές και πρακτικές ως ιδιαίτερα σκληρές και βάναυσες που πλήττουν το κοινό αίσθημα για την προστασία, αγάπη και φροντίδα του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και μάλιστα στα οικόσιτα και ότι συνιστούν προφανή και επί τούτου βασανισμό των εν λόγω ζώων και μάλιστα μαζικό και ότι παραβιάζεται ευθέως η σχετική νομοθεσία που απαγορεύει και τιμωρεί το βασανισμό των ζώων.». Ποιον απασχόλησε; ΛΙΓΟΥΣ.

Ο δήμος Αγίου Κηρύκου σε έγγραφό του στις 13/6/07 προς την Εισαγγελία Σάμου τονίζει: 1ον Τα ζώα που αναφέρονται στις καταγγελίες δεν είναι αδέσποτα, έχουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι στην πλειονότητα τους ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Συνεπώς οι ενέργειες σας θα έπρεπε να κατευθύνονται προς τους φυσικούς ιδιοκτήτες των άτυχων ζώων. Και 2ον σε ότι αφορά το ζήτημα συνολικά θα μας επιτρέψετε να σας υπενθυμίσουμε την 104/2006 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας, λόγω της οποίας υφίστανται αυτή την κακοποίηση τα εν λόγω ζώα.         

Στην συγκεκριμένη απόφαση αναφέρεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε στα Δωδεκάνησα όπου με την αρωγή της τοπικής εισαγγελίας δρομολογήθηκαν διαδικασίες που αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα και το νομικό κενό που υπάρχει δεν τους επέτρεπε να προβούν σε εκποίηση των αδέσποτων ζώων.

 

Σύρματα παντού...για να προστατευθούμε απ' όλους...και οι σκύλοι θα παραμείνουν δεμένοι να φυλάνε τα αφύλαχτα...

 

Για την ιστορία: Το πρόβλημα στο Νομό Δωδεκανήσου άρχισε να αντιμετωπίζεται ακολουθώντας τις εξής διαδικασίες, το Νομαρχιακό Συμβούλιου ασχολήθηκε με το θέμα σοβαρά και με απόφαση του κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων.

Το κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας ήταν η άμεση εκποίηση των ζώων που προκαλούσαν ζημιές.  Το μέτρο αυτό υποστηρίχθηκε και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, με δυο διαδοχικές γνωμοδοτήσεις οι οποίες παρείχαν νομική κάλυψη στο όλο εγχείρημα καθώς και στους ανθρώπους που είχαν επιφορτισθεί με την ευθύνη της φόνευσης των ανεπιτήρητων ζώων. 

Αξίζει να διαβάσατε και άλλο ένα απόσπασμα από την 104/2006 απόφαση του Δ.Σ. Αγίου Κυρήκου. «Έχοντας υπ' όψιν όλα τα προηγούμενα καθώς και την παλιότερη δέσμευση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ικαρίας για παροχή βοηθείας στο κυνήγι των ανεπιτήρητων, αν εξασφαλισθεί η νομική κάλυψη από την Πολιτεία, προτείνουμε στο Δ.Σ να ανοίξει το δρόμο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίζοντας τα ακόλουθα τα οποία βέβαια πρέπει να υποστηριχθούν με ανάλογη απόφαση από τη Ν.Α του Νομού Σάμου καθώς βέβαια και την Εισαγγελία Πρωτοδικών του Νομού Σάμου.

1) Ολοκλήρωση της διαδικασίας σήμανσης για όλα τα ζώα του Νομού.

2) Πιστή εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής σε όλο το φάσμα των επιδοτήσεων, οι μη συμμορφούμενοι με τους κώδικες να στερούνται αυτομάτως όλων των επιδοτήσεων.

3) Επιβολή  προστίμων στους κτηνοτρόφους που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και γενικά δεν συμμορφώνονται με τη Κτηνιατρική Νομοθεσία (Ν.248/14 όπως τροποποιήθηκε με το Ν.2538/97).

4) Συγκρότηση με ευθύνη της Τ.Α (Ν.Α και Ο.Τ.Α) μεικτών συνεργείων για τη σύλληψη των αδέσποτων, το κόστος των συνεργείων θα επιβαρύνει τόσο τους Δήμους όσο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

5) Άμεση εκποίηση η διάθεση σε κοινωφελή ιδρύματα των συλληφθέντων ζώων.

 

6) Άμεση συγκρότηση του σώματος της Αγροφυλακής και στελέχωση της στο Νομό μας.

Τα παραπάνω μέτρα πιστεύουμε ότι θα δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας, γεγονός που πήρε εκρηκτικές διαστάσεις με τη παροχή επιδοτήσεων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

Κατανοώντας ότι το μέτρο της άμεσης εκποίησης θα δημιουργήσει εντάσεις, κάνουμε μια ακόμη φορά έκκληση τόσο στους κτηνοτρόφους να σεβαστούν την ιδιοκτησία και τον κόπο των συγχωριανών τους. Όσο και στη πολιτεία να δώσει λύση σε αυτή τη κατά γενική παραδοχή απαράδεκτη κατάσταση». 

Στην συνάντηση τον Φθινόπωρο του 2007 που έγινε στον δήμο Ραχών, με την συμμετοχή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, μετά το κράξιμο που ομαδικά φάγαμε, πήραν τις παρακάτω αποφάσεις 

*  ότι τα σκυλιά πρέπει να έχουν ξύλινο σπίτι με επάρκεια χώρου

*  τα σκυλιά πρέπει να περιποιούνται και να έχουν καθαρό νερό και κατάλληλη για αυτά τροφή.

* Η περιοχή γύρω τους πρέπει να είναι καθαρή από περιττώματα

* Τα σκυλιά πρέπει να είναι εμβολιασμένα και να παρακολουθούνται από κτηνίατρο.

* Τα σκυλιά πρέπει να είναι καταγεγραμμένα.

 

Το γιατί τουλάχιστον δεν έγιναν όλα αυτά πριν το ρεζίλεμα; Δεν γνωρίζω να σας πω! Το αν έγιναν; Ναι, σπιτάκια φτιάχτηκαν. Τα σκυλιά είναι μια παράμετρος του όλου προβλήματος με την ανεπιτήρητη κτηνοτροφία και της ανικανότητας των υπηρεσιών να δίνουν λύσεις..ενημερωτικά πάντως, το ειρηνοδικείο Αγίου Κηρύκου στις 22 Μαρτίου του 2010 μετά από καταγγελία κατοίκων του νησιού μας που είχαν γίνει πριν από 3 χρόνια, αθώωσε και τους 18 κατηγορούμενους κτηνοτρόφους και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο λόγω αμφιβολιών..... Κρίμα που φτάνουμε στα δικαστήρια για να λύνουμε τις διαφορές μας, κρίμα που υπηρεσίες της Πολιτείας νίπτουν τας χείρας τους. Όσο για την Ελληνική Δικαιοσύνη παραμένει Ανεξάρτητη, Αμερόληπτη, Δίκαιη!

 

Γιώργος Βιτσαράς για το ikariamag

ikariastore banner