Τα λυροτσάμπουνα της Νικαριάς …στη Σαντορίνη!

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον John D.Carnessiotis,τον οποίο και ευχαριστούμε για την παραχώρηση. Δείτε όλο το υλικό του, εδώ.

Οι τσαμπουνοφυλάκες και οι λύρες της Ικαρίας παιάνισαν στη Σαντορίνη από 30/9 εως 3/10/2011.

Για 5η φορά πήρε μέρος η Ικαρία στο γνωστό πλέον ετήσιο αντάμωμα των πνευστών και παραδοσιακών οργάνων των νησιών του Αιγαίου που φέτος διοργανώθηκε με την υποστήριξη του τμήματος πολιτισμού της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων "ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ" και τοπικών φορέων και εθελοντών,. Συμμετείχαν πάνω από 200 μουσικοί και 100 μικρά παιδιά από 18 νησιά.

Το ξεκίνημα έγινε από τη Σύρο, το νησί που έγινε το αντάμωμα του 2010, και από εκεί σαλπάρανε για το φετινό προορισμό, τη Σαντορίνη.

Την Ικαρία εκπροσώπησαν φέτος εφτά νέα παιδιά με δύο τσαμπουνοφυλάκες, δύο λύρες, λάουτο, και φυσικά με τραγούδι. Ο Κώστας Τσαντίρης, ο Δημήτρης Σπανός, ο Σιδερής Λιάρης, ο Φίλιππας Καρίμαλης, η Χριστίνα Κουτσιάφτη, ο Σταύρος ΝικολαΪδης,και ο Επαμεινώντας Βαλσαμής.

Η πρώτη συμμετοχή της Ικαρίας ήταν το 2006 στη Μύκονο με την Εύα Κράτσα και τον Λευτέρη Πούλη. Από τότε η ομάδα μεγαλώνει και αντέχει στα δύσκολα, αποδεικνύοντας ότι οι λαϊκές παραδόσεις αντέχουν στο χρόνο όταν τις προσεγγίζεις με μεράκι και αληθινή αγάπη.

Πριν δέκα χρόνια που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα επανέλθουν τόσο δυναμικά στα σημερινά μουσικά δρώμενα τα δύο αυτά κύρια όργανα της
μουσικής παράδοσης τού νησιού μας.

Φαίνεται ότι μάς λείπουν πολλά ξεχασμένα και περιφρονημένα στοιχεία τού πολιτισμού μας, ειδικά σήμερα μέσα σε αυτές τις δύσκολες κωμικοτραγικές καταστάσεις πού ζούμε.

Τα λυροτσάμπουνα λοιπόν, τα παλιά καριώτικα δύστιχα και ο ικαριώτικος, σκόρπισαν το κέφι το τριήμερο αυτό στη  Σαντορίνη.

Τέτοιου είδους μαζικές εκδηλώσεις που βοηθούν στην ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων εκτός του ότι μας λείπουν, βοηθούν και το νησί μας!

Χίλια μπράβο, παιδιά! Και του χρόνου!

Χρυσούλα Κόκκορη Φραδέλου για το ikariamag
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook