Ταξίδι στην Ικαρία: Αναζητώντας την Ουτοπία

Βίντεο - Φωτογραφίες - Σκέψεις του ikariamag με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Étienne Cabet, «Ταξίδι στην Ικαρία» από την Εταιρεία Ικαριακών Μελετών στο Μουσείο Μπενάκη (18/02/11).

Μια αναζήτηση για την Ουτοπία, τη φαντασιακή και πραγματική Ικαρία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στο υπέροχο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς. Αφορμή, η παρουσίαση του βιβλίου του Étienne Cabet, «Ταξίδι στην Ικαρία», που πρόσφατα  εξέδωσε η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών σε μετάφραση της Ηρώς Κόχυλα – Τσαρνά και με επίμετρο από τον Μάκη Καβουριάρη. Παρουσιάσαν: Ηρώ Κόχυλα – Τσαρνά, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Αριστείδης Μπαλτάς, Πέτρος Μαντέος,  Λίλα Λεοντίδου και  Πέτρος Θέμελης, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση.

Ο κόσμος ήταν πολύς και με ενδιαφέρον παρακο- λούθησε όσα είχαν να πουν οι ομιλητές, αλλά και συμμετείχε στη συζήτηση μετά.  Όπως λέει και το δελτίο τύπου για τη παρουσίαση, κύριο θέμα είναι «η  επιστροφή στην ουτοπία και τη σχέση της ουτοπίας του Καμπέ με την πραγματική Ικαρία, στην οποία η διατήρηση της παράδοσης συνδέει το χθες με το σήμερα. Πρόκειται για την πιο πολυδιαβασμένη ουτοπία του 19ου αιώνα, την οποία ο Καμπέ και οι οπαδοί του προσπάθησαν να υλοποιήσουν με την ίδρυση κοινοτήτων στην Αμερική από το 1848 έως το 1898, χωρίς όμως να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όλα τα ουτοπικά εγχειρήματα στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι οι ουτοπίες του χθες μπορεί να γίνουν, όταν συγκεντρωθούν οι όροι για την πραγμάτωσή τους, η πραγματικότητα του αύριο και ότι σε περιόδους γενικευμένης κρίσης η ουτοπική σκέψη σκιαγραφεί και προετοιμάζει το μέλλον.»

Το εγχείρημα του Cabet να δημιουργήσει μαζί με τους συντρόφους του τη δική του Ικαρία, η όλη ζωή του αλλά και οι απόψεις του (εισήγαγε τον όρο «κομμουνισμός» ) δίνουν τροφή στη σκέψη για να δούμε πώς γεννήθηκαν οι διάφορες Ουτοπίες μέσα στην Ιστορία, πώς και γιατί κατέληξαν και πόσο επιτακτική είναι σήμερα η ανάγκη για ανάλογες αναζητήσεις. Σε εμάς όμως τους Ικαριώτες, πέρα από την όποια σχέση του φιλοσοφικού αυτού μυθιστορήματος του Cabet με το νησί μας, η αναζήτηση αυτή μάς φέρνει πιο κοντά και σε όσα μας ορίζουν, μας συνέχουν και μας πυροδοτούν:

Η Ικαρία, πέρα από τον Τόπο που όλοι λατρεύουμε, τα όποια βιώματα και αναμνήσεις έχει ο καθένας, είναι –και όχι μόνο για τους Ικαριώτες- μια «περιοχή» που αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα, που έχουν να κάνουν με την ελευθερία, τη εν κοινωνία ζωή, την αλληλεγγύη. Μια «περιοχή» όμως, αν όχι άχρονη, σίγουρα άτοπη, ουτοπική. Αυτή μας την αλήθεια, στην οποία ο καθένας από εμάς δίνει, παρόλαυτα, το δικό του νόημα (μην ανησυχείτε, το ίδιο έκαναν και οι Ουτοπιστές όπως μάθαμε  και στην παρουσίαση), προσπαθούμε να την ανακαλύψουμε και να την προσδιορίσουμε όπου και αν βρισκόμαστε, αναζητώντας «οικείες» με αυτήν την Ουτοπία (μας) καταστάσεις ή προσπαθώντας οι ίδιοι να τις δημιουργήσουμε.

Μικρές Ικαρίες λοιπόν δημιουργούνται παντού, όπως και στα χρόνια του Cabet στην Αμερική, με βασικές επιδιώξεις όλα τα παραπάνω.

Αυτή η αναζήτηση πρέπει να συνεχιστεί. Όχι όμως με στόχο τον προσωπικό «παράδεισο» (Η Ουτοπία, αν και πολλές φορές αποτέλεσμα ατομικής έμπνευσης και προσωπικού οραματισμού, αφορούσε πάντα το σύνολο, την «κοινωνία»). Και αν όλα όσα επικρατούν σήμερα, πάνε κόντρα σε αυτή την ουτοπική εγκαθίδρυση, ας μην απογοητευόμαστε και ας σκεφτόμαστε τα εξής: Πρώτον, ότι έτσι γινόταν πάντα και τέλος, ότι η Ελευθερία… είναι εξορισμού, αυτή που έρχεται… 

Καλό… Ταξίδι στην Ικαρία!

Ένα μικρό απόσπασμα από τα όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην παρουσίαση:

 

Δείτε το βίντεο στο ikariamagTV.

Διαβάστε την παρουσίαση του βιβλίου από το ikariamag, εδώ καθώς και για την παρουσίαση στην Ικαρία, εδώ.

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner