Σφαγές τέλος; Oι υπηρεσίες άρχισαν να κάνουν τη δουλειά τους;

Η Δ/νση Κτηνιατρικής έδωσε εντολή προς το Κτηνιατρικό Κέντρο Ικαρίας να μην προβεί σε κανένα έλεγχο - σφράγιση κρεάτων σε όλα τα αμνοερίφια που σφάζονται και διακινούνται εντός (κρεοπωλεία, πανηγύρια) και εκτός (Αθήνα) του νησιού μας. Έδωσε επίσης, γραπτή εντολή και προς τα Λιμεναρχεία για την έγερση όλων των απαραίτητων διαδικασιών που καθορίζονται στην Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία στην περίπτωση διακίνησης παράνομων - ασφράγιστων κρεάτων.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος από την μεριά του, διαμαρτύρεται διότι "με αυτό τον τρόπο τα προϊόντα (δηλαδή το κρέας) και κατά επέκταση το επάγγελμα μας κρίνονται παράνομα.  Ενώ, συνεχίζουν, δεν υπήρξε καμία γραπτή προειδοποίηση ή κοινοποίηση εγγράφου για αυτές τις διαδικασίες και μάλιστα όταν έχει παγιωθεί (η σφαγή στο γόνατο) μια κατάσταση μέχρι να αποφασιστεί οριστικά τι μέλλει γενέσθαι με την ανέγερση σφαγείου στο νησί μας που θα έλυνε οριστικά αυτό αλλά και άλλα προβλήματα όπως το πρόγραμμα απόσυρσης ζώων". Τέλος ζητούν:

1.  Tην άμεση άρση αυτής της εντολής προς το Κ.Κ. Ικαρίας για μη σφράγιση των κρεάτων παραγωγής Ικαρίας δεδομένου ότι ο μήνας Μάιος είναι ο κατ εξοχήν μήνας διάθεσης των αμνοεριφίων της χρονιάς. 

2.  Tην κατά το δυνατόν επίσπευση των διαδικασιών για την δημιουργία σφαγείου Ικαρίας. 

3.  Aμεση σύγκλυση συνέλευσης - ημερίδας όλων των παραπάνω εμπλεκομένων φορέων για συζήτηση και εξεύρεση λύσεων. 

Το θέμα της Κτηνοτροφίας συζητιέται εδώ και 25 χρόνια. Οι παρανομίες είναι πολλές και ξεκινούν από τον εκάστοτε Υπουργό Γεωργίας (το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι) τις υπηρεσίες του (ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ), τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης, τη Δ/νση Κτηνιατρικής, νομαρχία, δήμους και κτηνοτρόφους που επέτρεψαν (στην αγωνία τους ίσως) να υπάρχει αυτή η κατάσταση που οδηγεί μαθηματικά στην εξαφάνιση τους! Δεν φταίει η νομοθεσία, φταίει ότι από την αρχή δεν εφαρμόστηκε τίποτα, δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για το μέλλον των ανθρώπων που ζουν από την κτηνοτροφία (οι επιδοτήσεις βγήκαν για να ενισχύσουν κάποια σχέδια). Υπάρχει χρόνος να μείνουν στο χώρο οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, αλλά θέλει δουλειά! Οργάνωση! Σύστημα! Σχέδιο! Και να αφεθούν οι πολιτικοί απ' όξω !!! Ήρθε ο καιρός οι κτηνοτρόφοι με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα να φτιάξουν το μέλλον τους και όχι να φτιάχνουν εχτρούς πάνω στο νησί μας! Και σε αυτούς τους καιρούς μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε κάτι, ειδάλλως θα συνεχίσουμε μόνοι μας να βγάζουμε τα ματάκια μας!

Θα επανέλθουμε!

Γιώργος Βιτσαράς 

ikariastore banner